Victoria lui Lula stimulează speranța pentru lupta împotriva schimbărilor climatice: Vrem stoparea defrișărilor în Amazonia

Luiz Inacio Lula da Silva dă speranțe organizațiilor care luptă împotriva schimbărilor climatice.

Victoria lui Luiz Inacio Lula da Silva la alegerile prezidențiale din Brazilia a stârnit speranțe cu privire la viitorul celei mai mari păduri tropicale din lume, deoarece liderul de stânga s-a angajat să combată schimbările climatice și să inverseze unele dintre politicile predecesorului său, Jair Bolsonaro.

„Brazilia este pregătită să-și reia rolul de lider în lupta împotriva crizei climatice”, în special prin protejarea Amazonului, a spus Lula la scurt timp după ce a fost declarat câștigător duminică seara.

„În guvernul nostru, am reușit să reducem defrișările din Amazon cu 80%. Acum, să luptăm pentru zero defrișări”, a scris Lula, care a fost președinte din 2003 până în 2010, pe Twitter.

Președintele ales al Braziliei a făcut campanie pe baza unei promisiuni de a proteja Amazonia, care este esențială pentru lupta globală împotriva schimbărilor climatice.

Mai multe grupuri l-au acuzat pe Bolsonaro că a distrus agențiile de protecție a mediului și indigene din Brazilia, ceea ce a dus la o creștere a defrișărilor și a violenței în regiunea extinsă a Amazonului.

Greenpeace Brazilia i-a cerut luni lui Lula să își îndeplinească promisiunile de campanie, inclusiv reconstruirea agențiilor guvernamentale însărcinate cu protecția mediului – o măsură de care a spus că e „urgentă”.

De asemenea, Human Rights Watch l-a îndemnat pe Lula să pună drepturile omului în centrul politicilor sale. Acesta i-a cerut să consolideze „aplicarea legii pentru a lupta împotriva distrugerii Amazonului, a amenințărilor și atacurilor împotriva apărătorilor pădurilor”, scrie Al Jazeera.

CITEȘTE ȘI     -    Alegerile din Brazilia: România recunoaște victoria lui Lula

UE îl felicită pe Lula, speră într-o cooperare consolidată în domeniul climei şi al liberului schimb

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen l-a felicitat luni pe Luiz Inacio Lula da Silva, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Brazilia, declarând că aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu el, în special asupra "provocărilor urgente" legate de climă şi liberul schimb, relatează France Presse.

"Felicitări Lula pentru alegerea dumneavoastră ca preşedinte al Braziliei", a scris ea pe Twitter, menţionând şi securitatea alimentară printre priorităţile la care doreşte să lucreze cu cel care îşi va începe al treilea mandat la 1 ianuarie, la 12 ani de la părăsirea puterii.

Proiectul de acord de liber schimb al UE cu ţările sud-americane din Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay), finalizat în 2019 dar niciodată ratificat, în special din cauza preocupărilor legate de politica de mediu braziliană, ar putea fi relansat odată cu revenirea lui Lula la putere.

Ministrul suedez al comerţului, Johan Forssell, a declarat luni la Praga, la o reuniune ministerială a celor 27, că rezultatul alegerilor din Brazilia a deschis "noi posibilităţi" în acest sens.

"Sunt mai optimist decât înainte cu privire la posibilitatea de a ajunge la un acord", a spus ministrul, a cărui ţară va deţine preşedinţia rotativă a UE din ianuarie 2023 (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel