Vasile Bănescu: Cea mai înaltă mobilizare civică din ultimele decenii. Chiar dacă nu toți ne dăm seama, reacția profesorilor a fost spre salvarea tuturor

Vasile Bănescu a transmis un mesaj, în contextul suspendării grevei din educație.

Într-o postare pe Facebook, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pe fondul suspendării grevei din educație, a transmis un mesaj:

„O țară în care Educația a fost și este tratată cu dispreț și obrăznicie devine o țară copleșită și sufocată de impostură generalizată, ceea ce transformă lent, dar sigur, un popor într-o debusolată populație.

Educația este aerul corpului social. Este vorba, firește, de Educația fondată pe disciplină, respect față de autoritatea (reală) a profesorului, rigoare, efort personal intens, lecturi obligatorii ale cărților care compun canonul pe care s-a edificat cultura europeană (capodopere literare, filosofice și religioase), sancționarea fermă a oricărui act de violență și indisciplină, educația centrată pe științele și valorile ,,tari’’ validate în timp, din care nu pot lipsi niciodată cele morale și spirituale, valori care, da, discriminează între bine și rău, între adevărat și fals, între firesc și nefiresc, între valoros, submediocru și nul. Educație subminată azi de așa-zișii experți educaționiști, discreditată și denigrată, declarată mincinos ca depășită și, în consecință, ignorată cu enorme, teribile costuri în spațiul școlii actuale.

Recenta, larga respirație civică a corpului social profesoral, ahtiată de aerul curat, vital, răpit în ultimele decenii Școlii românești, a fost și rămâne semnul vizibil și îmbucurător al reacției unui organism viu care, sufocându-se, a reacționat spre salvarea proprie, dar, chiar dacă nu toți ne dăm seama, spre salvarea tuturor.

Școala este cel mai onorabil spațiu din orice societate și exact asta trebuie să rămână. Un spațiu al formării intelectuale și morale. Atât. Fiecare om în formare exact de aceste lucruri are nevoie, nu de parazitare ideologică, nu de materii inutil împovărătoare, nu de relativism moral și deformare mentală, ci de onestă, edificatoare in-formare.

Ampla manifestare a solidarității publice în jurul Școlii românești din ultimele săptămâni rămâne cea mai înaltă mobilizare civică din ultimele decenii. Una care i-a onorat în primul rând pe profesorii cărora le datorăm toți nesfârșit mai mult decât le oferim“, a scris Vasile Bănescu pe Facebook.

CITEȘTE ȘI      -      BREAKING NEWS  Revolta unei profesoare din Timiș, după suspendarea grevei. Irina Oroșan: Nu vom ceda la această manipulare grosolană! Stăm în cancelarie și clocotim

Greva din educație a fost suspendată

Luni, înaintea ședinței de guvern, sindicatele din educație au anunțat suspendarea grevei generale

„Greva se suspendă!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a: 

- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public; 

- acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, au transmis sindicatele din educație.

CITEȘTE ȘI       -        Virgil Popescu, lider sindicat, după suspendarea grevei: Liderii nu au trădat. Ne supunem majorității. Asta este, nu avem ce face

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel