Conflict români-maghiari la cimitirul din Valea Uzului. Românii au intrat cu forța

Valea-Uzului-Antena 3
Valea-Uzului-Antena 3

În contextul Sărbătorii Înălţării Domnului, consacrată şi ca Zi a Eroilor, au loc mai multe manifestări religioase, de cinstire a eroilor neamului în toată România. Cimitirul de la Valea Uzului a fost închis cu lacătul, însă, astăzi, românii au forțat porțile și au oficiat o slujbă de comemorare.

S-a oficiat o slujbă de comemorare în partea unde sunt îngropați eroii români.

După ce maghiarii au stat în fața cimitirului, făcând un lanț uman timp de 2 ore, aceștia au început să plece de la cimitir, conform Antena 3.

  

Știrea anterioară

Între timp, românii au forțat porțile și au intrat in cimitir, conform Antena 3.

Românii nu au acces în cimitir. Aceștia cântă Imnul Național al României, iar maghiarii rostesc Tatăl Nostru, în limba maghiară, făcând un lanț uman în jurul cimitirului. Se aruncă și cu steaguri între cele două părți. 200 de jandarmi au intervenit pentru a nu se escalada conflictul.

Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita, şi liderii UDMR, pe de o parte şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte. Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări. 

Amintim faptul că în urmă cu câteva zile, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi primarul comunei Sânmartin, Gergely András, au închis Cimitirul Eroilor din Valea Uzului cu trei lacăte şi un lanţ, hotărârea de interzicere a accesului în incinta cimitirului fiind luată de Consiliul Local Sânmartin. Decizia a fost atacată în instanţă de Instituţia Prefectului judeţului Harghita

Apoi, Consiliului Județean Harghita a  decis să introducă un program de vizitare a cimitirului militar internațional de la Valea Uzului. 

Vezi și Cimitir Valea Uzului, conflict români-maghiari. Chirieac: Ar fi devastator

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel