Uraganul Dorian a crescut în intensitate ajungând la categoria 4

Ciclonul Dorian a crescut în intensitate vineri seară şi a devenit un uragan de categoria 4 din 5 pe scara Saffir-Simpson, fiind însoţit de viteze ale vântului de aproape 215 kilometri la oră, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, citat sâmbătă de AFP.

Uraganul se afla deasupra Oceanului Atlantic, la circa 925 de kilometri est de oraşul West Palm Beach, Florida, şi la 645 kilometri est de Bahamas, a precizat NHC în cel mai recent buletin informativ, emis la ora 00:30 GMT.

Intensificarea uraganului Dorian, care înaintează spre coastele statului american Florida, creşte riscul ca rafalele puternice de vânt şi ploile torenţiale să afecteze numeroase regiuni o perioadă de timp mai îndelungată de la momentul în care fenomenul meteorologic va atinge zona de uscat, la începutul săptămânii viitoare. Principala îngrijorare va fi mişcarea lentă a lui Dorian la momentul în care va fi în apropiere de Florida, unele regiuni din acest stat fiind vizate de un risc prelungit de vânturi puternice, un val de furtună periculos şi ploi torenţiale, a indicat vineri NHC.

Ciclonul format deasupra Oceanului Atlantic a fost inclus vineri în categoria a 2-a, însă mai târziu în cursul aceleiaşi zile s-a intensificat la categoria a 3-a, uraganul fiind însoţit de rafale de vânt de 175 de kilometri la oră.

În statul Florida a fost decretată încă de miercuri stare de urgenţă, iar guvernatorul Ron DeSantis a activat 2.500 de soldaţi din Garda Naţională, alţi 1.500 fiind în aşteptare, pregătiţi să intervină.

Meteorologii au prognozat că furtuna va creşte în intensitate şi va atinge zona de uscat, în Florida, în a doua parte a zilei de luni sau marţi dimineaţă.

Conform estimărilor NHC, uraganul Dorian va lovi zona centrală a statului Florida şi ar putea înainta pe continent către Orlando, marţi sau miercuri, slăbind din intensitate odată cu îndepărtarea de apă. Pe lângă rafale de vânt periculoase, furtuna va provoca ploi torenţiale în cantităţi ce ar putea ajunge la 15 - 30 centimetri şi chiar la 38 de centimetri în zonele de coastă. Aceste ploi pot provoca viituri ce ar putea pune în pericol viaţa, a avertizat NHC.

Preşedintele american Donald Trump şi-a anulat vizita prevăzută în Polonia din cauza apropierii uraganului Dorian de coastele Statelor Unite.

Guvernatorul statului Georgia, Brian Kemp, a declarat stare de urgenţă în 12 comitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel