Uniunea Judecătorilor, reacție la declarațiile lui Iohannis în Parlament

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) reacționează în urma declarațiilor președintelui Klaus Iohannis, făcute luni, în plenul Parlamentului, cu privire la alegerile din CSM. 

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a luat act cu profunda ingrijorare de declaratiile Presedintelui Romaniei facute in fata Parlamentului in data de 21 februarie, potrivit carora, in "virtutea atributiilor ce [ii] revin", se va implica activ in alegerile pentru CSM. Acesta a adaugat ca, "in ceea ce ma priveste, ca Presedinte, nu voi fi un simplu spectator in acest proces si nu ma voi limita la un rol formal" la aceste alegeri pentru viitorul CSM", se precizează într-un comunicat de presă al Uniunii Judecătorilor.

UNJR precizează că "CSM-ul este parte a puterii Judecatoresti din stat si, conform Constitutiei, este "garantul independentei justitiei". Conform aceleiasi Constitutii, Romania este "stat de drept" organizat "potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale" (art. 1, alin. 4).

Potrivit sursi citate, "o eventuala imixtiunea a Presedintelui, care alaturi de Premier e parte a puterii Executive, in chestiuni ce tin de functionarea puterii Judecatoresti, cum ar fi alegerile pentru CSM, ar incalca principiul separatiei puterilor in stat si ar submina statul de drept si democratia constitutionala.

Gravitatea afirmatiilor Presedintelui referitoare la implicarea in chestiuni ce tin de puterea Judecatoreasca este cu atat mai mare cu cat sunt facute in fata Parlamentului, puterea Legislativa din stat, iar astfel de afirmatii sunt repetitive in activitatea institutiei Presedintelui".

Citește și: Iohannis avertizează: Nu voi fi un simplu spectator. La ce se referă

În argumentare, UNJR amintește de o altă declarație a președintelui Iohannis, din 2 februarie 2016, în fața noilor absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii: "Ca Presedinte, garantarea independentei justitiei si consolidarea statului de drept sub toate aspectele sale sunt prioritati ale mandatului meu."

"Presedintele a vorbit in Parlament despre CSM ca fiind numai un "for de conducere si organ disciplinar" pentru magistrati, asumandu-si pentru sine atributul de "garant al independentei justitiei", care de fapt este rolul principal al Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 133 din Constitutie", se mai spune în comunicatul citat, subliniindu-se, totodată, și faptul că președintele României nu are nicio atribuție constituțională în procesul electiv privind membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

UNJR reamintește atât președintelui Iohannis, cât și celorlați actori politici, "ca datoria lor este aceea de a respecta independenta justitiei. Acest lucru impune inclusiv abtineri de la declaratii de acest tip, de natura a crea publicului larg impresia ca procesul electiv vizand membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar putea fi influentat sau chiar decis de reprezentantii puterii Executive, in pofida faptului ca decizia apartine in exclusivitate judecatorilor si procurorilor"

De asemenea, Uniunea Judecătorilor face și un apel către reprezentanții celorlalte puteri din stat, având în vedere că 2016 este un an electora: "sa isi focalizeze campania si discursurile pe chestiuni ce tin de atributiile proprii stabilite prin Constitutie. Traiul decent, buna administrare a tarii, functionarea eficienta a institutiilor, consolidarea sistemului legislativ si, in cadru mai larg, guvernarea tarii nu se poate realiza prin puterea Judecatoreasca si nici prin intruziuni nepermise in activitatea acesteia", conchide comunicatul UNJR.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel