Ungaria vrea să dezvolte relațiile cu Federația Rusă pe baza respectului reciproc

Ungaria vrea să dezvolte relațiile cu Federația Rusă pe baza respectului reciproc
Ungaria vrea să dezvolte relațiile cu Federația Rusă pe baza respectului reciproc

Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe de la Budapesta, spune că Ungaria vrea să dezvolte relaţiile cu Rusia pornind de la respectul reciproc, bazându-se pe bunul simţ, astfel încât ambele ţări să poată profita din aceste relaţii.

Fiind o ţară central-europeană, Ungaria a înţeles învăţătura istorică potrivit căreia interesul ţării este o bună colaborare între Est şi Vest. În cazul unui conflict între Est şi Vest, Europa Centrală în iese general în pierdere, a spus Péter Szijjártó. Acesta a explicat faptul că perioada misiunii ambasadorului Rusiei la Budapesta a fost o perioadă palpitantă a istoriei europene şi mondiale, în care s-au desfăşurat două mari crize: cea a migraţiei şi pandemia, perioada fiind de asemenea caracterizată de dispute privind relaţia, cooperarea între UE şi Rusia în viitor.

În opinia sa, evoluţiile recente ale politicii şi economiei globale au demonstrat necesitatea colaborării pe plan internaţional, cooperarea între Europa şi Asia având şi ea o importanţă fără precedent în istoria lumii. În pofida provocărilor politice globale, relaţiile între Ungaria şi Rusia s-au dezvoltat pe baza respectului reciproc şi au evoluat într-un mod benefic pentru ambele ţări – a spus ministrul.

Sancțiunile au provocat pierderi uriașe

El a evocat şi faptul că sancţiunile reciproce aplicate de UE şi Rusia au cauzat mari pierderi economiei ungare, în ultimii ani au avut loc însă şi câteva poveşti de succes. Printre altele, a reamintit pregătirea extinderii centralei nucleare de la Paks, noul sediu al Băncii Internaţionale pentru Investiţii deschis la Budapesta, precum şi colaborarea ungaro-rusă în domeniul producţiei de vagoane de cale ferată destinate Egiptului. Un alt fapt extrem de important este că Ungaria a fost prima dintre ţările UE căreia Rusia i-a livrat vaccin anti-coronavirus – a precizat ministrul ungar.

Vladimir Nikolaevici Sergheiev a evidenţiat la rândul său dezvoltarea dinamică a relaţiilor bilaterale în ultima perioadă. Diplomatul a salutat totodată abordarea de către Ungaria a dezvoltării relaţiilor ungaro-ruse.

Ambasadorul a primit distincţia pentru angajamentul cu care a susţinut prin activitatea sa dezvoltarea relaţiilor ungaro-ruse, pentru rolul semnificativ pe care şi l-a asumat în cadrul colaborării politice, economice şi culturale între cele două ţări. Ambasadorul a fost primit marţi şi de prim-ministrul Viktor Orbán în oficiul acestuia, potrivit Hirado.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy