Ungaria vrea gard la granița cu România. Radu Tudor, reacție dură

Jurnalistul Radu Tudor atrage atenția asupra riscurilor care decurg din intenția autorităților de la Budapesta de a extinde zidul anti-imigranţi de la graniţa cu Serbia în aşa fel încât să cuprindă şi graniţa cu România.  Acesta  susține că așteaptă mai multă fermitate în pledarea cauzei țării noastre la Bruxelles, cu atât mai mult cu cât atitudinea Ungariei începe să tensioneze și să pună în pericol stabilitatea în zonă.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat, marți, că Executivul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la granița cu România a gardului pe care îl construiește la frontiera cu Serbia, pentru a face față unei eventuale schimbări a rutei folosite de migranți.

Rugat de Antena 3 să comenteze afirmația oficialului de la Budapesta, jurnalistul Radu Tudor și-a manifestat îngrijorarea și a apreciat că responsabilii diplomației române ar trebui să renunțe la acea "atitudine reticentă și timidă când e vorba de interesul nostru". 

"Dacă refugiații vor găsi granița Serbia-Ungaria total închisă, atunci o vor lua prin România spre Occident, unde vor ei să ajungă. Declarația ministrului de Externe confirmă această ipoteză, ei se tem că închiderea graniței dintre Ungaria și Serbia și trecerea fluxului de imigranți prin România ar putea să pună la încercare granița româno-ungară. Dar, sincer, în momentul de față, sunt dezbateri extrem de aprinse în Parlamentul European. Veți vedea că în momentul de față există o îngrijorare fantastică în legătură cu derapajele pe care administația de la Budapesta le are în privința modului în care gestionează chestiunea imigranților. Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât introducerea unei stări de urgență în două județe din sudul Ungariei oferă puteri absolut speciale, discreționare și chiar periculoase guvernului de la Budapesta și lui Viktor Orban. Temerea este că, după derapajele serioase de la democrație pe care administrația Orban le-a avut în ultimi doi ani sancționate de Bruxelles, această stare tensionată nu face decât să dea apă la moară și să alimenteze un curent populist-extremist promovat de Viktor Orban. Această intenție a Budapestei nu poate fi pusă în aplicare fără o discuție cu toți membrii UE, în special cu România.

Ungaria pregătește un gard la granița cu România

Noi încă nu am aflat ce vrea Germania. E o bântuială fantastică și autoritățile statelor naționale, dar și cele de la Bruxelles dovedesc că în momentul de față nu au o viziune clară în legătură cu ce trebuie să se întâmple cu acești refugiați. 

62.000 de persoane care vin într-o singură săptămână în Munchen înseamnă o situație de urgență. Dar nicio țară europeană nu și-a permis totuși ceea ce face Ungaria, să ridice garduri de sârmă. Acest gen de comportament nu este european.

Din punctul meu de vedere, România ar trebui să se alăture acelor state care refuză cotele obligatorii. Am tot propovăduit faptul că noi și Polonia încercăm să facem un tandem strategic pentru a lua deciziile în interiorul UE de comun acord. Văd că ne lipsește acest tandem în povestea imigranților și cred că nu ar trebui să mai avem atât de multă atitudine reticentă și timidă când e vorba de interesul nostru. Aș vrea să văd reprezentanții noștri la Bruxelles, pe toți cei care au responsabilități în domeniul diplomației că se duc și pledează mai ferm cauza României, cu atât mai mult cu cât atitudinea Ungariei începe să tensioneze și să pună în pericol stabilitatea în zonă. 

MAE, președintele României trebuie să fie cel care să dea tonul, echipa de la Palatul Cotroceni, ambasadorul Lazăr Comănescu, care e consilier prezidențial, premierul Victor Ponta, Luminița Oodobescu - șefa de misiunii de la UE, Bogdan Aurescu, toți oamenii aceștia ar trebui să bată un pic mai tare cu pumnul în masă pentru România", a declarat, marți, Radu Tudor, într-o intervenție telefonică la Antena 3, după anunțul de la Budapesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel