Ungaria. Viktor Orban, acuzat de colaborare cu serviciile secrete comuniste: "Dovezile sunt în Rusia"

Premierul maghiar Viktor Orban este acuzat de omul de afaceri Lajos Simicska că a colaborat în anii '80 cu serviciile secrete comuniste (echivalentul STASI în Ungaria) pe care le-a alimentat cu informații despre prieteni și cunoștințe.

Omul de afaceri Lajos Simicska, deși mai în vârstă decât Orban, a fost coleg cu premierul Ungariei la facultatea de Drept și în serviciul armatei. Într-un interviu pentru ziarul online Mandiner, el a relatat cum a fost chemat de un superior în biroul său, pentru a-i arăta un vraf de dosare care conțineau informații despre el încă din perioada liceului.

Simicksa susține că știa câteva dintre persoanele care l-ar fi putut raporta, deși doar unul i s-a confesat. " 'Uite, Lajos, asta este situația. Trebuie să te raportez'. I-am spus respectivului că nu-i voi purta pică și că mă bucură că a recunoscut. Ne vom gândi împreună la ce să scriem. Cred că v-ați dat seama despre cine vorbeam", a spus omul de afaceri, referindu-se la Viktor Orban.

După terminarea stagiului militar, relatează Simicksa, Orban i-ar fi mărturisit amicului său că serviciile secrete au încercat să-l coopteze, dar el a refuzat. Omul de afaceri susține că timp de 30 de ani nu s-a îndoit de sinceritatea lui Viktor Orban. Întrebat de reporerul Mandiner dacă îl crede în continuare pe Orban, Simicksa a răspuns: "La acest moment, nu mai știu ce să cred".

"Suveranitatea Ungariei, compromisă dacă documentele sunt în Rusia"

Dosarele despre viața sa pe care Simicska le-a văzut pe biroul ofițerului ar fi dispărut din arhivele ministerului de Interne. Omul de afaceri crede că ele au fost remise Moscovei, sugerând că Vladimir Putin cunoaște pe deplin activitățile secrete ale lui Orban și, prin urmare, are o pârghie importantă la îndemână.

Vicepreședintele socialiștilor, Zoltan Lukacs, a declarat într-o conferință de presă că 'cea mai gravă afirmație' a lui Simicska este că documentele care ar dovedi presupusa cooptare a lui Orban de către serviciile secrete sunt păstrate de către autoritățile ruse. Dacă se va dovedi că este așa, atunci suveranitatea Ungariei ar putea fi compromisă, din moment ce Orban ar putea fi șantajat de către autoritățile ruse, a insistat Lukacs.

Reacția lui Viktor Orban

"Faptele vorbesc de la sine. Toate informațiile sunt disponibile", a declarat luni Orban presei. El s-a declarat 'întristat" că "nemulțumirile personale pot face pe cineva să se coboare atât de jos". Orban a mai spus că nu vede niciun sens în a crea un 'circ' în politica ungară și că, în afară de prezentarea faptelor, nu vrea să se angajeze într-o astfel de dispută.

Partidul naționalist radical Jobbik i-a cerut lui Viktor Orban să demisioneze dacă nu va putea dovedi că acuzațiile lui Simicska nu sunt adevărate. Partidul LMP, de opoziție, a transmis la rândul său că Orban ar trebui să fie chemat în Parlament și să clarifice această problemă. Formațiunea de opoziție Dialog pentru Ungaria (PM) a cerut de asemenea ca toate microfilmele care conțin date despre informatori să fie făcute publice.

*Referințe: hungarianspectrum.org; agerpres.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel