Ungaria sprijină integrarea Georgiei în Uniunea Europeană

Ungaria sprijină integrarea Georgiei în Uniunea Europeană  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Ungaria sprijină integrarea Georgiei în Uniunea Europeană / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Ungaria se angajează să sprijine integrarea Georgiei în Uniunea Europeană şi îşi exprime susţinerea nu numai prin vorbe, ci şi prin fapte.

Ungaria se angajează să sprijine integrarea Georgiei în Uniunea Europeană şi îşi exprime susţinerea nu numai prin vorbe, ci şi prin fapte, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, după întrevederea avută cu omologul său georgian, David Zalkaliani, vineri, la Tbilisi. În cadrul conferinţei de presă, Péter Szijjártó a atras atenţia asupra angajamentului Ungariei faţă de programul Parteneriatului Estic din cadrul UE, în care Georgia joacă un rol-cheie, menţionând că Ungaria consideră acest program ca fiind cel mai bun mijloc de consolidare a Uniunii.

Din păcate, pe scena globală, UE pierde constant din puterea sa economică şi politică, astfel că este deosebit de important ca acest proces să fie inversat. Singura modalitate de a face acest lucru este aceea de a accelera extinderea uniunii şi de a găsi noi parteneri. Potrivit şefului diplomaţiei ungare, Georgia este unul dintre cei mai buni candidaţi în acest sens.

Budapesta sprijină cu plăcere iniţiativa ca în 2024, Georgia să îşi depună cererea de aderare la Uniunea Europeană, şi se bucură că Tbilisi face primii paşi către integrare. Georgia poate conta pe Ungaria în timpul procesului de integrare, a adăugat Szijjártó. Ungaria a sprijinit întotdeauna cooperarea tot mai strânsă şi mai cuprinzătoare a Georgiei cu NATO.

Implicarea Georgiei în lupta împotriva terorismului este de apreciat, mai ales că, în ciuda faptului că are o populaţie mică şi nu este membră a NATO, Georgia are cea mai mare prezenţă în misiunea NATO din Afganistan, a spus ministrul.

Ungaria vrea să strângă relațiile cu Georgia

Ungaria a avut de câştigat foarte mult de pe urma cooperării economice şi comerciale cu partenerii estici. În ciuda scăderii comerţului global cu 9% anul trecut, Ungaria a înregistrat o creştere de 9% privind valoarea schimburilor comerciale, până la suma de 50 de milioane de dolari. A obţinut, de asemenea, succese pe plan corporativ pe piaţa din Georgia: companiile farmaceutice Richter şi Egis se află printre primele zece companii din ţară, iar WizzAir, care are o bază în Georgia, este liderul pieţei de trafic aerian, a spus Péter Szijjártó.

În prezent se află în curs de desfăşurare cercetări şi dezvoltări comune în domeniul apărării, iar experţii maghiari ar putea participa la modernizarea reţelei de apă a celui de-al doilea oraş ca mărime din Georgia. Eximbank asigură Ungariei o linie de credit de 140 de milioane de dolari pentru promovarea relaţiilor de afaceri maghiaro-georgiene, a adăugat ministrul ungar de externe.

Aprovizionarea cu energie a reprezentat, întotdeauna, o problemă esenţială a Europei Centrale, iar odată cu crearea coridorului sudic, regiunea s-a regăsit într-o nouă realitate, întrucât acesta oferă o oportunitate semnificativă pentru diversificarea aprovizionării cu gaze. Este în mod clar în interesul Ungariei ca gazul din Caucaz să ajungă în Europa Centrală, iar în calitate de ţară de tranzit, Georgia joacă un rol important în privinţa coridorului sudic, a spus Szijjártó, potrivit Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel