Ungaria, prima țară din UE, care ar putea semna imediat un acord pentru achiziţia vaccinului chinezesc. Viktor Orban a făcut anunțul

Ungaria, prima țară din UE, care ar putea semna imediat un acord pentru achiziţia vaccinului chinezesc. Viktor Orban a făcut anunțul
Ungaria, prima țară din UE, care ar putea semna imediat un acord pentru achiziţia vaccinului chinezesc. Viktor Orban a făcut anunțul

Ungaria ar putea semna până sâmbătă un acord pentru a cumpăra vaccinuri anti-coronavirus de la China, a declarat vineri premierul Viktor Orban la postul naţional de radio, potrivit Reuters. 

El a precizat că Budapesta aşteaptă să vadă rezultatul inoculării în masă cu vaccinul chinezesc în Serbia vecină. În prima parte a acestei luni, Serbia a primit un milion de doze de vaccin anti-coronavirus Sinopharm, produs de China, devenind prima ţară europeană care a început un program de imunizare în masă cu acest produs.

Ungaria ar deveni astfel prima ţară din UE care acceptă vaccinul chinezesc, dacă acesta va primi aprobarea autorităţii ungare de reglementare a medicamentelor.

Conform Budapestei, primul transport ar putea cuprinde până la un milion de doze. Orban a declarat vineri că acordul ar putea fi semnat imediat şi că, personal, ar alege vaccinul chinezesc, pentru că are cea mai mare încredere în el. Şeful guvernului a mai precizat că, în cazul în care va obţine vaccinul chinezesc, Ungaria ar putea avea 1,7 milioane de persoane vaccinate până în martie.

Potrivit agenţiei ungare de presă MTI, premierul a mai declarat că noua fază de înregistrare pentru vaccinare va începe săptămâna viitoare. Ungaria a anunţat în urmă cu săptămână că va achiziţiona două milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V, fiind prima ţară din UE care cumpără vaccinuri anti-COVID-19 în afara schemei gestionate de Comisia Europeană, criticată la Budapesta pentru lentoarea ei.

Orban s-a plâns că ţara sa primeşte prea puţine doze de vaccin prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană pentru cele 27 de state membre ale UE. Guvernul lui Orban este sub presiunea de a redeschide economia cât mai repede posibil, după ce prăbuşirea cauzată de pandemia de anul trecut a dus la cea mai puternică recesiune în Ungaria de la criza financiară globală. În Ungaria vor avea loc anul viitor şi alegeri legislative.

Joi, guvernul a publicat un decret pentru accelerarea procesului de aprobare a vaccinurilor, oferind permisiunea de utilizare în regim de urgenţă oricărui vaccin care a fost deja administrat unui număr de cel puţin un milion de persoane, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel