Ungaria, lege anti-Soros. Orban, ferm pe poziție

Guvernul Ungariei a transmis că nu va face nicio concesie Universităţii Centrale Europene (CEU), care a fost fondată de finanţatorul american de origine maghiară George Soros şi al cărei statut juridic este incert de peste un an din cauza unor schimbări la legea privind învăţământul superior, relatează Reuters. 

"În Ungaria, legea se aplică tuturor, inclusiv Universităţii Soros", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, într-un interviu publicat joi de cotidianul Magyar Hirlap.

"Nimeni nu se poate bucura de privilegii", a spus el.

"Dacă alte universităţi străine pot îndeplini condiţiile prevăzute de lege, atunci CEU va trebuie să facă la fel, în loc să creeze o problemă politică din asta", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Zoltan Kovacs a declarat că Biroul pentru educaţie va examina în viitor dacă CEU îndeplineşte criteriile necesare.

Legea, modificată anul trecut

Legea Educaţiei a fost schimbată anul trecut, astfel că universităţile înregistrate în străinătate nu mai au dreptul să opereze în Ungaria dacă nu oferă cursuri şi în ţara de origine.

Modificările au fost văzute ca având ca ţintă în mod explicit CEU, care oferă cursuri de masterat şi de doctorat predate în engleză şi este frecvent evaluată ca o universitate de top din Ungaria.

CEU a transmis luna trecută că este forţată să se retragă din Ungaria de guvernul condus de premierul Viktor Orban şi că îşi va muta campusul principal la Viena, înscriind acolo noi studenţi, dacă nu primeşte garanţii privind libertatea academică până la 1 decembrie.

Miliardarul american George Soros, care promovează cauzele liberale prin organizaţiile sale, este ţinta unei campanii a guvernului de dreapta condus de Orban. La începutul acestui an, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, înfiinţată de filantrop, a părăsit Ungaria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel