Ungaria își judecă liderii comuniști din 1956 pentru crime de război

Unul dintre liderii fostului regim comunist din Ungaria s-a prezentat, miercuri, la Tribunal, acuzat de crime de război pentru faptele sale din timpul revoluției antisovietice din 1956.

Procurorii îl acuză pe Bela Biszku, în vârstă de 92 de ani, de "implicare activă" în decizia deschiderii focului de către forțele de ordine asupra mulțimii. Biszku ar fi avut un astfel de rol în timpul a două incidente din decembrie 1956, când aproximativ 50 de persoane au murit, scrie globalpost.com.

Revoluția Ungară din 1956 împotriva ocupației sovietice s-a soldat cu moartea a peste 2.500 de maghiari și 700 de soldați ai URSS.

Biszku, care ulterior a devenit ministru al Internelor, a fost arestat în septembrie 2012, dată de la care se află în arest la domiciliu.

Este primul lider comunist al Ungariei anului 1956 pus sub acuzare.

"Membru al unui cerc restrâns de lideri ai partidului", Biszku a comis "crime de război - ca instigator - și omucidere a mai multor persoane", au declarat procurorii.

El mai este acuzat și de "complicitate la acte criminale" pentru că a mușamalizat represiunea, după încheierea revoltelor.

Avocatul său, Gabor Magyar, a declarat pentru AFP că instanța va lua o hotărâre cel mai probabil în mai, când se așteaptă ca Biszku să fie achitat. Apărătorul a argumentat, printre altele, că toate faptele comise cu mulți ani în urmă "sunt îngropate".

Premierul Viktor Orban a modificat în 2011 o lege, pentru a face posibilă anchetarea celor suspectați de implicare în represiunea din 1956.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel