Ungaria, condamnată la CEDO pentru demiterea președintelui Curții Supreme

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Ungaria pentru demiterea, în 2012, a președintelui Curții Supreme, Andras Baka, estimând că acesta a fost sancționat pentru criticile sale la adresa guvernului condus de premierul Viktor Orban, relatează France Presse.

Prin pensionarea înainte de limită, guvernul lui Viktor Orban a comis o 'ingerință în dreptul la libertatea de exprimare' în cazul acestui înalt magistrat, acum în vârstă de 65 de ani, care a criticat politica conservatorilor aflați la putere, afirmă CEDO într-o decizie definitivă, confirmând o primă decizie din 2014.

'Curtea consideră în special că Andras Baka nu a beneficiat de dreptul de acces la o instanță', apreciind de asemenea că 'încetarea prematură a mandatului dlui Baka constituie o ingerință în dreptul său la libertatea de exprimare și s-a datorat opiniilor și a criticilor pe care le-a exprimat în mod public, ca profesionist, cu privire la aspecte de interes general'.

Citește și: Klaus Iohannis scapă de 11 magistrați. SURPRIZA de pe listă

Reforma care a făcut posibilă pensionarea înainte de limită a dlui Baka este un text de lege 'a cărui compatibilitate cu cerințele statului de drept este discutabilă', susține instanța de la Strasbourg, relatează Agerpres.

Fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din 1991 până în 2008, Andras Baka a fost ales, în 2009, președinte al Curții Supreme din Ungaria de parlamentul de la Budapesta.

Or, între februarie și noiembrie 2011, el a criticat în mod public o serie de reforme lansate de Fidesz (partidul premierului Orban) ) de la venirea la putere în 2010, inclusiv cea privind scăderea vârstei legale de pensionare a judecătorilor, de la 70 la 62 de ani. Potrivit oponenților, această reformă însemna, de facto, o adevărată epurare a sistemului judiciar.

Baka a fost pensionat la 1 ianuarie 2012, cu trei ani și jumătate înainte de termenul normal de expirare a mandatului său, datorită instituirii noii Kuria (instanța supremă a aparatului judiciar ungar).

Deși ar fi avut dreptul la președinția Kuria, legea votată de parlament l-a împiedicat: era necesar să aibă cel puțin cinci ani de experiență ca magistrat în Ungaria, anii petrecuți în calitate de judecător al unei instanțe internaționale nu se puneau la socoteală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel