EXCLUSIV  Ungaria, mişcare privind Transilvania. Dungaciu: Se întâmplă sub privirile noastre aproape stupefiate

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a vorbit, la DC News, despre fenomenul care se petrece cu statele emergente cum ar fi Turcia, China, fenomen care se petrece chiar şi în Ungaria. 

"Când un popor începe să crească, atunci când o entitate începe să de dezvolte, să fie emergentă, nu-i mai ajung vechile veşminte. Începe să explodeze, să i se rupă sacoul, cămaşa, pentru că e prea mare pentru hainele acelea. Aşa se întâmplă acum cu China. China se uită în lume şi spune: voi aţi făcut toate legile acestea mondiale care ordonează lumea, dar le-aţi făcut fără noi; noi suntem mari, vrem şi noi o parte.

Este într-un fel logic, chiar dacă e bine sau rău – acestea sunt judecăţi morale. Turcia e şi ea în această creştere", a explicat Dan Dungaciu.

Ce se întâmplă în Ungaria

"Uitaţi-vă şi la mica noastră vecină, Ungaria. Şi ea este într-o vâltoare din aceasta, este vijelioasă la Bruxelles, este vijelioasă şi în Transilvania. Este vijelioasă şi în Ucraina. Deci ea se extinde în Transilvania sub privirile noastre aproape stupefiate, în Ucraina joacă dur, nu-i pasă foarte tare de ce spun cei mari, iar la Bruxelles merge şi le spune europenilor că au trădat Europa şi ei sunt adevăraţii urmaşi ai Europei, deci şi Ungaria, aşa mică cum este ea – mica broscuţă care se umflă până devine bivol, ca în celebra fabulă – şi probabil că va exploda.

Când ai astfel de fenomene, trebuie să te uiţi la ele ca la nişte fenomene, chiar dacă sunt iraţionale", apreciază Dan Dungaciu.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel