Unele curse aeriene vor fi anulate din cauza norului de cenuşă de la vulcanul din Islanda

nor vulcanic
nor vulcanic

Unele curse aeriene vor fi anulate când Europa va fi afectată de norul de cenuşă cauzat de recenta erupţie a vulcanului islandez Grimsvoetn, a afirmat luni secretarul de stat francez pentru transporturi Thierry Mariani, potrivit AFP. „Dacă cenuşa este nocivă sau prezintă un risc, nu vom lăsa avioanele să zboare“, a declarat Thierry Mariani, pentru Europe 1.

Potrivit oficialului francez, criteriile de decizie au fost definite luna trecută, cu prilejul unui exerciţiu sub egida organizaţiei europene pentru securitate aeriană Eurocontrol, transmite Agerpres. „Prioritatea trebuie să fie totdeauna securitatea, fără a abuza efectiv de principiul precauţiei“, a subliniat Thierry Mariani.

Eurocontrol a estimat că Franţa ar putea fi atinsă încă de joi de norul de cenuşă. Până atunci, vor exista „elementele care ne vor permite de această dată să ştim ce să facem“, a considerat oficialul francez.

O parte a spaţiului aerian al Groenlandei, teritoriu de peste mări al Danemarcei, va fi închis până luni la 14.00 (12.00 GMT) din cauza erupţiei vulcanului islandez Grimsvoetn, a anunţat biroul danez de control al traficului aerian, Naviair, relatează AFP.

„Acest spaţiu, până la o altitudine de 6.000 de metri, din nordul insulei Kulusuk, în sud-estul Groenlandei, până la Constable Point, în est, va continua să fie închis traficului din cauza propagării cenuşei vulcanice de la vulcanul islandez spre coasta de est a Groenlandei“, a declarat Helle Kogsbell, purtător de cuvânt al Naviair.

Naviair are în responsabilitate spaţiul aerian groenlandez până la 6.000 de metri altitudine, în timp ce spaţiul aerian peste această altitudine ţine de resortul Islandei şi Canadei. Naviair a impus duminică restricţii la est de spaţiul aerian al Groenlandei, insulă vecină cu Islanda, în urma erupţiei vulcanice.

Anul trecut, norii formaţi de cenuşa provenită de la vulcanul Eyjafjoell au provocat cea mai gravă închidere a spaţiului aerian decretată în Europa pe timp de pace, cu peste 100.000 de curse aeriene anulate şi peste opt milioane de pasageri blocaţi în decurs de o lună.

Citeşte şi:

Norul de cenuşă din Islanda va ajunge în Scoţia marţi, iar în Franţa şi Spania joi

Vulcanul Grimsvotn a erupt în Islanda. Nor de fum la 10.000 de metri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel