Urmărește emisiunea live


Un oficial ungar atacă dur Guvernul Ponta în cazul horthyst-ului Nyiro Jozsef

Kover Laszlo, președintele Parlamentului Ungar, a făcut aprecieri grave la adresa Guvernului Ponta, mai ales că aceste acuzații au fost făcute de pe teritoriul statului româțn. "Guvernul român a dat dovadă de o atitudine barbară şi necivilizată", a declarat preşedintele Parlamentului de la Budapesta, Kover Laszlo, nemulţumit că ceremonia de reînhumare a poetului maghiar Nyirő József a fost anulată. "Am observat reacţii isterice, paranoide şi comice din partea noului Guvern român", a mai spus preşedintele Legislativului ungar, care a ajuns duminică la Odorheiu Secuiesc.

"A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal (...) A existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşă. Nu este o treabă politică, nu se poate considera un incident diplomatic. Tot ceea ce s-a întâmplat este că, după multe decenii, cineva şi-a amintit să îl aducă acasă pe Nyiro, conform ultimei sale dorinţe", a spus Kover Laszlo.

 "Situaţia actuală este aşa cum o vedem. Putem să observăm o serie de reacţii isterice, paranoide şi comice din partea noului Guvern român, dar hai să nu comentez mai mult pe această temă pentru că toată lumea a văzut ce s-a întâmplat în ultimele zile", a continuat şeful Legislativului de la Budapesta.

"E predistinată victoriei naţiunea care se mândreşte cu un astfel de fiu care ştie că până şi cenuşa lui produce fiori de groază", a mai spus Kover Laszlo, care l-a comparat pe Nyiro Joszef cu Mircea Eliade, Emil Cioran şi Lucian Blaga. "Unii îi denigrează. Noi le respectăm opera şi asta pretindem şi în cazul lui Nyiro Joszef", a mai spus preşedintele Parlamentului Ungariei.

 Declarația oficialului ungar trebuie amendată imediat de către statul român, mai ales că declarațiile oficialului ungar au fost făcute de pe teritoriul României, într-un context destul de tensionat, legat de intenția de reînhumare a horthist-ului Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc.

Kover Laszlo este vicepreşedinte al FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, aflat la putere în Ungaria, însă reprezintă facţiunea radical-naţionalistă. El a fost şeful serviciilor secrete şi este unul dintre iniţiatorii legii cetăţeniei.

Şi primarul de la Odorheiu Secuiesc a reacţionat."Regret că politicul a intervenit în aducerea la bun sfârşit a ultimei dorinţe a scriitorului Nyiro Jozsef, tensionând actul de pioşenie reclamat de funeralii. Sper că factorii politici nu vor mai interveni în procesiunea funerară, astfel scriitorul Nyiro Jozsef se va odihni în pace pe pământ secuiesc", a spus edilul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel