Un exemplar al Constituţiei americane, estimat între 20 de milioane şi 30 de milioane de dolari, scos la licitaţie

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Un rarisim exemplar original al Constituţiei Statelor Unite ale Americii din 1787, estimat între 20 de milioane şi 30 de milioane de dolari, va fi scos la licitaţie în luna decembrie la New York, la un an după ce o altă ediţie princeps a aceluiaşi document istoric a fost vândută cu suma excepţională de 43 de milioane de dolari, au anunţat marţi reprezentanţii casei Sotheby's, informează AFP.

 

Exemplarul cu acest text constituţional, semnat la Philadelphia pe 17 septembrie 1787 de "Părinţii fondatori" ai Statelor Unite - printre care s-au aflat George Washington, Benjamin Franklin şi James Madison - face parte dintr-o colecţie privată, la fel ca exemplarul vândut deja la New York de casa Sotheby's, în noiembrie 2021, cu 43 de milioane de dolari.

Richard Austin, expert în manuscrise şi cărţi vechi în cadrul casei de licitaţii newyorkeze, a declarat pentru AFP că i-ar plăcea ca "o altă persoană privată sau un grup să fie responsabilă pentru conservarea acestui document foarte important".

Conform estimărilor sale, licitaţia de pe 13 decembrie ar putea să se încheie cu un preţ de vânzare cuprins între 20 de milioane şi 30 de milioane de dolari.

Potrivit casei Sotheby's, până în zilele noastre au supravieţuit doar 13 exemplare cunoscute ale Constituţiei americane, în condiţiile în care aproximativ 500 de copii au fost tipărite probabil în epocă.

Din cele 13 exemplare cunoscute, 11 se află în posesia unor muzee, iar două sunt deţinute de colecţionari privaţi.

Exemplarul vândut în noiembrie 2021, care aparţinea colecţionarei americane Dorothy Tapper Goldman, a fost cumpărat de un miliardar american, Kenneth Griffin, pentru suma record de 43,2 milioane de dolari.

Miliardarul Kenneth Griffin a împrumutat documentul, în regim de gratuitate, unui muzeu din statul american Arkansas.

Documentul ce va fi licitat în luna decembrie va fi expus pentru public, la New York, din 4 noiembrie până pe 13 decembrie.

Un câine s-a vândut la licitație cu suma record de 49.000 de dolari

Eve este un Kelpie, un câine de lucru negru cu cafeniu, rasă pe care australienii o prețuiesc foarte mult și pe care o perfecționează în continuare. Eve a bătut recordul anterior de vânzare, care a fost de 35.200 de dolari, potrivit The Guardian. Crescătorul Chris Stapleton a spus că 49 (primele două cifre din suma de vânzare) pare să fie noul lui număr norocos. În ziua în care a vândut-o pe Eve a împlinit 49 de ani de căsătorie. Stapleton se aștepta să obțină în jur de 30.000 de dolari pentru Eve și a fost surprins de rezultat. „Este un câine bun și așa trebuie să fie, pentru că ne-am ocupat de asta”, spune el.

Crescătorul a mai spus despre Eve că este foarte ascultătoare și că nu-i poate fi distrasă atenția pentru că nu este entuziasmată de prea multe lucruri. „Este un câine foarte drăguț pentru că nu este hiperactivă și, atunci când ai nevoie de ea, este capabilă să ducă lucrurile la bun sfârșit. E câinele perfect”, a mai spus Stapleton. Licitatorul Jason Pearce a spus că astfel de câini sunt la mare căutare acum: „Odată cu cererea vine și creșterea prețului, ca la orice marfă. Se ține cont de faptul că în piață există puțini câini de lucru cu adevărat capabili”. Eve este învățată să lucreze cu oi, capre, dar și cu bovine, iar asta i-a atras foarte mult pe potențialii cumpărători. Eve a ajuns acum la o crescătorie de oi din Oberon, destul de aproape de casa ei inițială. Stapleton, care mai are aproximativ 20 de câini, inclusiv pui, spune că a iubit dintotdeauna aceste animale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel