Un activist din Belarus s-a înjunghiat în gât în timp ce era în instanță

Pixabay
Pixabay

Un activist din Belarus s-a înjunghiat în gât cu un pix în timp ce se afla în fața instanței, în Minsk. 

Un activist din Belarus s-a înjunghiat în gât în timp ce era audiat în instanță, în capitala țării, Minsk. Evenimentul a fost raportat de un grup de activiști pentru drepturile omului. În imaginile făcute publice apare Stepan Latypov care se prăbușește la pământ după ce a folosit ceea ce pare a fi un pix pentru a se înjunghia. Lapytov a fost dus la spital în urma șocantului incident, transmite BBC. În urma operației, medicii au transmis că se află într-o stare satisfăcătoare. 

Activistul care s-a înjunghiat este acuzat că a coordonat rețelele de social media ale opoziției, dar și că a opus rezistență poliției atunci când a fost arestat în luna septembrie 2020. Acuzatul a negat că ar fi vinovat de una din acuzațiile aduse. 

După ce tatăl acuzatului s-a prezentat în instanță pentru a depune mărturie, în calitate de martor, acesta s-a folosit de un pix ca să se înjunghie în gât. Lapytov a mărturisit că i-a auzit pe polițiști cum îi amenințau tatăl că îl vor răni dacă nu va recunoaște vina fiului său. Tot aceștia l-au amenințat cu dosare penale pentru rude și prietenii apropiați. 

Jurnaliștii sunt sub teroare în Belarus

Editorul șef al unui popular site de știri din unul dintre cele mai mari orașe din Belarus a fost reținut și reședința sa a fost investigată, pe fondul unei represiuni împotriva jurnaliștilor independenți și a opozanților președintelui autoritar Alexander Lukashenko. Poliția a declarat duminică că îl investighează pe redactorul Hrodna.life Aliaksei Shota, suspectat de extremism. Publicația se concentrează pe cel de-al cincilea oraș ca mărime din Belarus, Grodno. Poliția municipală a declarat că site-ul web „a postat produse de informare care au fost recunoscute în mod corespunzător ca extremiste”, dar nu au oferit detalii. Shota a colaborat cu cel mai popular portal de internet Tut.by din țară, pe care autoritățile l-au închis luna aceasta după arestarea a 15 angajați.

Arina Malinovskaya, o tânără jurnalistă angajată la Belsat, canal de televiziune polonez, a intervievat doi foşti ofiţeri de poliţie din Belarus, care au povestit cum agenţii fugăreau şi băteau protestatarii în august 2020, în timpul manifestaţiilor de după alegerile prezidenţiale din Belarus. 

La câteva zile după transmiterea interviului, Malinovskaya s-a trezit cu poliţia la uşă, iar curentul electric i-a fost tăiat. Astfel, aceasta a decis că trebuie să fugă din ţară şi s-a orientat spre Kiev, Ucraina, ţară în care a ajuns pe 23 mai, chiar în ziua în care autorităţile din Belarus convingeau personalul aeronavei RyanAir în care se afla Roman Protasevici să aterizeze la Minsk. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel