UEFA, scuze pentru fani după incidentele de la finala Ligii Campionilor

Facebook Real Madrid CF
Facebook Real Madrid CF

UEFA a prezentat scuze suporterilor care au stat ore în şir la porţile stadionului Stade de France din Paris, la finala Ligii Campionilor. 

Meciul a fost amânat cu peste 30 de minute după ce polițiștii au reținut cu forța persoanele care încercau să intre pe Stade de France, în timp ce trupele de intervenție polițienești au pulverizat gaze lacrimogene asupra fanilor, inclusiv femei și copii.

"UEFA dorește să își ceară scuze sincer tuturor spectatorilor care au fost nevoiți să trăiască sau să asiste la evenimente înfricoșătoare și dureroase în perioada premergătoare finalei UEFA Champions League... într-o seară care ar fi trebuit să fie o sărbătoare a fotbalului european de club", a precizat organismul vineri, într-un comunicat.

"Niciun fan al fotbalului nu ar trebui să fie pus în această situație și nu trebuie să se mai întâmple".

Mare parte din vină a fost atribuită fanilor lui Liverpool de către ministrul francez de interne Gerald Darmanin, dar acesta a recunoscut că poliția a fost luată prin surprindere de câteva sute de „delincvenți" locali care au apărut pentru a provoca probleme.

Organismul care guvernează fotbalul european a comandat un raport independent la începutul acestei săptămâni, scrie Mediafax.

Urmează o anchetă

Vineri, aceștia au prezentat domeniul de aplicare, încercând să stabilească o cronologie a evenimentelor, să examineze planurile operaționale, să evalueze rolurile și responsabilitățile și răspunsul la evenimentele din interiorul și din afara stadionului.

"Anchetatorii vor colabora cu UEFA și cu toate părțile interesate relevante, inclusiv, dar fără a se limita la grupurile de fani... cluburile finaliste, spectatorii în general, Federația Franceză de Fotbal, poliția și alte autorități publice naționale și locale, precum și operatorul stadionului", a adăugat acesta.

Real Madrid a cerut răspunsuri de la organizatori cu privire la măsurile luate pentru protejarea suporterilor, în timp ce directorul executiv al lui Liverpool, Billy Hogan, a reiterat solicitarea unei anchete, afirmând că a scris la UEFA și a ridicat întrebări specifice.

Real Madrid a câștigat finala de sâmbătă cu 1-0 și a obținut a 14-a Cupă Europeană, un record.

Incidente la finala Ligii Campionilor. Miniştrii francezi, audiaţi de Senat

Miniştrii francezi vor fi audiaţi de Senat, după incidentele de la finala Ligii Campionilor, acolo unde mii de fani au fost ţinuţi la porţi, din cauza sistemului care valida tichetele de intrare. 

Audierea are loc miercuri seara, în condițiile în care presiunea asupra lui Oudéa-Castéra și Darmanin crește, ca urmare a comentariilor făcute de aceștia în urma scenelor înfiorătoare care au avut loc în fața Stade de France - un loc cheie pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 - în perioada premergătoare finalei de sâmbăta trecută. Senatorii care au dispus audierea au afirmat că evenimentele în care poliția franceză s-a ciocnit cu fanii lui Liverpool "au oferit o imagine proastă a Franței pe scena internațională".

În contextul în care Franța urmează să găzduiască anul viitor Cupa Mondială de rugby și Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024, senatorii au declarat că scenele au stârnit, de asemenea, "îngrijorări puternice cu privire la capacitatea sa de a organiza competiții internaționale cu un nivel ridicat de securitate".

"Ceea ce așteptăm este claritate și, aproape că aș vrea să spun, onestitate", a declarat pentru Franceinfo François-Noël Buffet, șeful comisiei senatoriale.
Suporterii lui Liverpool au fost stropiți cu spray lacrimogen de către poliția franceză, iar fanii cu bilete au fost lăsați la cozi masive, ceea ce a dus la întârzierea cu 35 de minute a meciului cu echipa spaniolă Real Madrid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel