UE și SUA îl obligă pe Băsescu să-l numească premier pe Ponta

Intenția lui Traian Băsescu de a tergiversa numirea premierului  a fost respinsă de oficiali ai Uniunii Europene. Ieri, în timp ce președintele se afla la Oslo, consilieri de la Palatul Cotroceni au informat ambasadele țărilor din Troica Europeană (Danemarca, Cipru, Irlanda) că Traian Băsescu va convoca în 20 de zile Parlamentul. Acest scenariu ar fi împins numirea premierului după Anul Nou. Reacția europeană a fost una foarte dură, ceea ce explică descumpănirea lui Băsescu, vizibilă în timpul ceremoniei de decernare a premiului Nobel. Astfel, lui Băsescu i s-a cerut  să respecte votul popular și să asigure stabilitatea țării, limitându-se la atribuțiile constituționale ce îi revin.

Un rol foarte important în reacția rapidă a UE l-au avut avertismentele liderului socialist din PE, Hannes Swoboda, care a cerut Comisiei să urmărească derapajele lui Băsescu și a punctat, la Craiova, că testul cel mai important pentru președinte va fi nominalizarea premierului Ponta. Liderul Grupului socialist din PE a criticat și astăzi lipsa de reacție a PPE, în cazul lui Traian Băsescu. La fel ca și în cazul Italiei, unde se prefigurează ”un dezastru” prin încercarea lui Silvio Berlusconi de a reveni în funcția de premier, și în Ungaria, unde Viktor Orban a încercat să distrugă valorile democrației, Băsescu încearcă să ignore votul popular. ”După cum ştiţi, a fost un rezultat clar la alegerile din România şi acum este răspunderea preşedintelui să nominalizeze premierul. În toate ţările democratice este clar că preşedintele îl nominalizează pe câştigătorul alegerilor ca prim-ministru, și nu pe altcineva. Domnul Băsescu încă ezită şi rezistă”, a spus Swoboda.

 DeCe News, bazându-se pe surse din mediul diplomatic, a confirmat că la întâlnirea ambasadorului SUA cu Victor Ponta, de astăzi, premierul a primit asigurări că dl. Gitenstein îi va sugera lui Băsescu să țină seama de rezultatul fără echivoc al votului dat de români.

Mark Gitenstein se va vedea cu Traian Băsescu cel târziu joi, pentru a-și lua rămas bun, ambasadorul încheindu-și mandatul în țara noastră. Gitenstein părăsește România în cursul zilei de vineri. Adjunctul ambasadorului american, Duane C. Butcher, se va întâlni cu premierul Ponta în cursul săptămânii viitoare, când probabil se va comunica lista viitorului Guvern. Dl. Butcher va conduce misiunea americană în România până la sosirea noului ambasador, care va avea loc cel mai probabil în cursul lunii septembrie, 2013.

Reacția occidentală l-a făcut pe Traian Băsescu să renunțe la planurile de a tergiversa numirea premierului sau de a numi un alt membru USL. Recunoașterea înfrângerii a venit foarte rapid, Palatul Cotroceni anunțând că Băsescu va convoca parlamentul imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel