UE privează în continuare Ungaria de banii de relansare, pe fondul tensiunilor privitoare la LGBT

UE privează în continuare Ungaria de banii de relansare, pe fondul tensiunilor privitoare la LGBT  /  Sursă foto: Facebook Viktor Orban
UE privează în continuare Ungaria de banii de relansare, pe fondul tensiunilor privitoare la LGBT / Sursă foto: Facebook Viktor Orban

Pe fondul tensiunilor privitoare la legea ungară acuzată că aduce atingere drepturilor persoanelor din comunitatea LGBT, Comisia Europeană nu a validat încă planul de relansare al Ungariei.

Bruxellesul nu a validat încă planul de relansare al Ungariei, privând ţara de fonduri europene de peste 7 miliarde de euro, a anunţat joi Comisia Europeană, pe fondul tensiunilor cu Budapesta pe tema drepturilor membrilor comunităţii LGBT, relatează AFP. Procedura de examinare a planului ar fi trebuit, teoretic, să se încheie pe 30 septembrie, după ce a fost deja prelungită în această vară.

"Nu există o decizie astăzi (...). Dialogul cu autorităţile ungare continuă şi facem eforturi să încheiem cât de curând posibil evaluarea noastră", a declarat o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar, Veerle Nuyts, în cadrul unui briefing de presă de la Bruxelles.

Ea nu a anunţat o nouă dată-limită, subliniind că executivul UE vrea să se asigure de conformitatea planului ungar cu o serie de criterii fixate de regulile europene.

Planul de relansare, condiționat de legea privitoare la comunitatea LGBT

Înaintat Bruxellesului pe 12 mai, planul ungar de investiţii şi reforme, care permite Budapestei să solicită 7,2 de miliarde de euro într-o perioadă de cinci ani, ar fi trebuit iniţial să facă obiectul unei decizii a Comisiei până la 12 iulie, când s-a încheiat termenul de două luni pentru examinare prevăzut de procedură.

Această discuţie survine pe fondul tensiunilor cu Budapesta după adoptarea unei legi ungare acuzate că aduce atingere drepturilor persoanelor din comunitatea LGBT.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban prezintă această lege drept un instrument de protecţie a copiilor şi refuză să-l retragă, în pofida criticilor. El a convocat un referendum privind această chestiune.

Uniunea Europeană spune că refuzul nu are legătură cu legea maghiară



UE dă asigurări că refuzul său de a valida planul de relansare nu are legătură cu legea, contrar celor afirmate de responsabili ungari.

Bruxellesul justifică lipsa aprobării în acest stadiu prin lipsa de transparenţă privind atribuirea contractelor publice, o luptă insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa independenţei sistemului judiciar. Aceste nemulţumiri, semnalate de multă vreme, nu au fost abordate suficient de reformele ungare, consideră Comisia Europeană.

"Putem face faţă fără" fondurile europene, "avem suficienţi bani pentru a începe aceste proiecte" din planul de relansare, a declarat marţi pentru AFP ministrul afacerilor externe, Peter Szijjarto, denunţând un "şantaj".

Ca şi Ungaria, nici Polonia, care are şi ea o relaţie foarte rece cu Bruxellesul din cauza unor chestiuni legate de statul de drept, nu a reuşit să obţină validarea planului său de relansare.

În total, 16 ţări din UE au primit deja o sumă cumulată de 51,5 miliarde de euro reprezentând subvenţii din planul de relansare "NextGenerationEU", în valoare totală de 800 de miliarde de euro, scrie Agerpres.

Ungaria refuză 'şantajul' Bruxelles-ului, cu riscul să se lipsească de banii europeni

Guvernul ungar a calificat marţi ca inacceptabil ceea ce consideră a fi un şantaj din partea Bruxelles-ului cu privire la validarea planului său de redresare şi se declară gata să renunţe la fondurile europene, cu două zile înaintea expirării termenului limită de examinare de către Comisia Europeană, informează AFP.

'Da, ne putem lipsi' de fondurile europene,'avem destui bani pentru a începe aceste proiecte' de redresare, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat AFP la Strasbourg. Analiza planului de redresare transmis la Bruxelles pe 12 mai, dar care se confruntă de luni de zile cu dezacorduri pe subiectul respectării statului de drept în Ungaria, a fost prelungită până pe 30 septembrie de către Comisia Europeană.

Executivul european a evidenţiat în special o luptă insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa de independenţă din justiţie. Szijjarto nu se aşteaptă la un acord din partea Bruxelles-ului până joi. În opinia sa,'dezbaterea nu este dacă planul de redresare este bun sau nu'.

Blocajul are legătură cu adoptarea în iunie a unei legi acuzate că subminează drepturile persoanelor LGBT +, lege pe care guvernul Viktor Orban o prezintă drept un instrument pentru protejarea copiilor. 'Folosirea fondurilor europene ca mijloc de şantaj pentru a promova schimbarea politică este inacceptabilă', a insistat Peter Szijjarto (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel