UE pregătește noul „GDPR” pentru inteligență artificială

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Uniunea Europeană ia în calcul interzicerea utilizării inteligenței artificiale (AI) în mai multe domenii, printre care supravegherea în masă și creditul social.

Conform The Verge, informațiile au fost dezvăluite după o scurgere de informații înaintea unui anunț oficial ce ar urma să fie făcut săptămâna viitoare. Dacă propunerea este adoptată, atunci UE va reglementa anumite utilizări ale AI-ului, diferențiind blocul de SUA și China.

Este ca un GDPR pentru inteligența artificială

De exemplu, statele membre ar urma să înființeze comisii de evaluare pentru a testa și valida sistemele AI de risc înalt. În plus, companiile globale care dezvoltă sau vând software-uri AI interzise în UE ar putea fi amendate cu până la 4% din veniturile mondiale.

Unele puncte importante din documentul obținut pe surse

- Se interzice folosirea inteligenței artificială pentru „supraveghere nediscriminantă”, incluzând sistemele care urmăresc persoanele în medii fizice sau agregă informații din alte surse.

- Se interzice folosirea sistemelor AI care creează scoruri ale creditului social, adică judecarea credibilității cuiva bazată pe comportamentul său social sau trăsături de personalitate prezise.

- Este necesară autorizare specială pentru a utiliza „sisteme de identificare biometrică de la distanță” precum recunoașterea facială în spații publice.

- Sunt necesare notificări atunci când oamenii interacționează cu un sistem AI, în afara situațiilor când „este evident din circumstanțe sau context”.

- Este necesară supravegherea sistemelor AI „de risc înalt”, incluzându-le pe acelea care pun în pericol direct siguranța, precum mașinile autonome, sau pe acelea care au o șansă mare de a afecta viața cuiva, precum cele folosite pentru angajare, decizii judiciare sau alcătuirea unui credit social.

- Este necesară crearea „Comisiei europene pentru inteligență artificială” care constă în reprezentanți ai statelor membre pentru a ajuta comisia să decidă care sistem AI este numit „de risc înalt”.

- Un anunț oficial ar urma să fie făcut pe 21 aprilie. Odată ce propunerile sunt puse în dezbatere publică, reglementările pot fi modificate în funcție de feedbackul europarlamentarilor și vor trebui implementate separat de fiecare stat membru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel