UE ar cere Guvernului să limiteze creșterea pensiilor la 9,4% din PIB (surse). Previziunea lui Chirieac

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre modul în care angajamentele din PNRR limitează creșterile pensiilor românilor.

Potrivit unor surse Antena 3 CNN, Comisia Europeană spune că România și-a asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență un plafon de 9,4% din Produsul Intern Brut pentru pensii, acest fapt limitând creșterea de pensii pe care Guvernul României dorește să o facă începând cu ianuarie 2023.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre angajamentele pe care țara noastră și le-a luat atunci când a negociat Planul Național de Redresare și Reziliență și despre reformele interne care trebuie realizate pentru a exista o echitate atunci când vine vorba de pensiile oamenilor.

„Era de la bun început valabilă această chestiune. Dacă România începe să renegocieze PNRR-ul, și alte state ar dori să facă același lucru. Comisia Europeană nu are timp pentru așa ceva.

În plus, PNRR-ul acesta, dacă nu ai îndeplinit toate obiectivele, expiră în 2026. Acum suntem în 2023. Sunt de făcut lucrări de infrastructură pentru care ai nevoie de licitații, de contestațiile în justiție care, în România, durează șapte ani. Din cauza asta au spus de la început să băgăm în PNRR doar proiecte mature, proiecte care au fost licitate, au parcurs toate etapele.

S-a venit cu această nebunie să se mărească procentul de 9,4% din PIB, dar nimeni nu s-a gândit că 100% e același lucru. De unde luai? Dacă măreai la pensii, de unde luai, de la investiții, de la sănătate, de la educație? Soluția e să se majoreze PIB-ul, iar atunci majorezi și pensiile, dar în România e ca la nimeni. Pensiile speciale au dat peste cap absolut tot sistemul de pensii de la Bismarck încoace. Sigur, plus aberațiile acestea, cu pensii de 40.000 - 50.000 de lei pe lună, iar în partea cealaltă pensii de 1.000 de lei. România aici trebuie să lucreze, să-și renegocieze legile naționale, să le schimbe, să îndrepte, după care să vorbească de PNRR și alte lucruri“, a spus Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI     -     PSD: Modelul propus pentru creşterea veniturilor pensionarilor este echitabil şi nu contravine Constituţiei

Chirieac: Cred că mulți bani din PNRR îi vom da înapoi

„Practic, trebuie, domnule Chirieac, să respectăm promisiunile în care ne-am angajat prin PNRR. Acest lucru face să se piardă legitimitatea discuției din țară dintre PNL și PSD“, a punctat jurnalista Ana Iorga.

„Trebuie să respectăm lucrurile astea pentru că Uniunea Europeană ne dă bani. E vorba de un credit de 15 miliarde cu dobândă puțin peste 0%, pe 30 de ani, plus că ne mai dă 15 miliarde pentru proiecte, pentru a ne reveni după pandemie. Deci, Uniunea Europeană îți dă banii respectivi iar tu te-ai angajat.

A, că PNRR-ul acela are mult prea multe erori, da, că domnul Ghinea nu l-a arătat nimănui și Parlamentul României l-a aprobat, da, că așa era alianța de atunci, cu USR-ul, și nu s-a putut discuta, nu a fost o operă colectivă în care să angrenezi profesori universitari să poți discuta, da, că alte țări au două obiective în PNRR, ușor de definit, iar România are 100 și dacă nu îndeplinești unul singur trebuie să dai toți banii înapoi, da, dar nu e singura aberație pe care a produs-o mediul politic de la București în ultimii 30 de ani. Sigur că asta cu PNRR-ul e o aberație mare, dar e a noastră. Să vedem cum reușim cu ea. Eu cred că nu vom reuși și vom da banii înapoi, fiindcă nu avem timp să facem lucrările de infrastructură și multe altele. Mă rog, eu știu ce președinte o veni din 2024, poate cineva mai implicat“, a spus, la Antena 3, analistul politic Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI     -      Ionuţ Stroe (PNL), explicațiile momentului despre majorarea pensiilor cu 15 la sută: Protecţie suplimentară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel