Ucraina cere NATO și UE sprijin militar

Pavlo Klimkin,  ministrul de externe ucrainean,  a cerut NATO și Uniunii Europene sprijin militar pentru trupele ucrainene ce luptă contra separatiștilor proruși și a declarat că alianța militară occidentală trebuie să vină cu o nouă strategie față de Kiev, relatează Reuters.

Conflictul de patru luni din estul Ucrainei a ajuns în fază critică și un lider separatist a anunțat sâmbătă că rebelii din Ucraina au primit noi echipamente militare și trupe instruite în Rusia, și că vor lansa o mare contraofensivă împotriva forțelor guvernamentale.

Klimkin a declarat pentru postul de radio german Deutschlandfunk că UE și NATO trebuie să ia în considerare ceea ce ar putea și ar face dacă regulile se încalcă, adăugând că acesta a fost cazul când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie și este de asemenea valabil acum pentru acțiunile Rusiei la Donețk și Lugansk.

"Este o întrebare foarte grea pentru Uniunea Europeană și NATO: Ce pot face ele practic... în cazul unui război în Europa /declanșat/ de o țară europeană?", a afirmat el, potrivit unei transcrieri a interviului ce va fi difuzat duminică.

Citește și: Lider separatist anunță faza critică: Vom primi 1.200 de luptători, 30 de tancuri

"Și de aceea, dacă vor spune "Nu putem face mare lucru acolo", aceasta dă naștere la întrebarea: Cum poți fi văzut în continuare ca un partener responsabil?".

Întrebat dacă el cere UE și NATO ajutor militar, Klimkin a spus: "Da, desigur. Avem nevoie de ajutor militar pentru că dacă avem un astfel de ajutor, ar fi mai ușor pentru trupele noastre să acționeze pe teren".

El a menționat că Ucraina se confruntă cu o situație economică și financiară dificilă încât are nevoie de ajutor chiar acum, pe care l-ar rambursa ulterior. Pe lângă un ajutor direct, țara are nevoie de asemenea ca UE să o ajute în implementarea reformelor, a notat Klimkin.

El a mai afirmat că NATO trebuie să adopte o nouă strategie față de Ucraina. Întrebat ce speră de la summitul NATO planificat în septembrie, el a spus că ar dori ca Ucraina să obțină sprijin politic, mai mult ajutor pentru trupele sale, ajutor în reforme și ajutor în domenii ca "lupta împotriva terorismului" și securitatea cibernetică.

Citește și: Blindate rusești, distruse. Putin are două opțiuni în Ucraina

Klimkin a mai spus că pericolul unei invazii ruse este omniprezent, adăugând că trupele ucrainene au fost vizate de tiruri trase de pe teritoriul rus aproape zilnic și că Rusia a adus mercenari și arme în țară.

Vineri, Ucraina a anunțat că artileria sa a distrus o parte dintr-o coloană blindată ce intrase pe teritoriul ei din Rusia peste noapte. Ea a declarat că forțele sale au intrat sub tiruri de artilerie trase din Rusia, în ceea ce pare a fi o escaladare militară majoră între cele două state ex-sovietice.

Klimkin urmează să se întâlnească cu omologii săi rus, german și francez duminică la Berlin pentru a discuta despre criza din Ucraina. Guvernul francez a declarat că speră ca reuniunea să fie primul pas spre un summit de pace Ucraina-Rusia, amintește Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel