Ucraina acuză Rusia că a bombardat orașul Energodar chiar în timp ce inspectorii AIEA se apropiau de centrala Zaporojie

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Ucraina acuză forțele Federației Ruse că au bombardat orașul Energodar, aflat în apropierea centralei nucleare Zaporojie, chiar în timp ce inspectorii ONU se îndreptau către aceasta.

Ucraina a acuzat forțele ruse că au tras asupra unui oraș din apropierea centralei nucleare Zaporojie, în timp ce inspectorii de la ONU se aflau pe drum pentru a cerceta instalația. Evhen Yevtushenko, șeful administrației militare a districtului Nikopol, a declarat că armata rusă bombardează Energodar:

„Aceste provocări sunt periculoase“, a spus el.

Unul dintre obuze a lovit clădirea în care se află consiliul orașului Energodar, potrivit primarului său, Dmytro Orlov. El a postat imagini cu o clădire avariată cu o gaură în lateral și resturi de moloz în apropiere.

Atacul a avut loc la câteva ore după ce o echipă condusă de șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a pornit de la Kiev pentru a vizita centrala electrică deținută de Rusia.

Echipa a ajuns în orașul Zaporojie, deținut de Ucraina, la 55 km (34 mile) distanță de centrală. Grossi a spus că vizita misiunii la centrala nucleară este o „misiune tehnică” care urmărește prevenirea unui accident nuclear, conform The Guardian.

Tensiuni în Uniunea Europeană asupra interzicerii turiștilor ruși. Polonia şi ţările baltice sunt gata să restrângă unilateral vizele

Miniştrii europeni de externe, reuniţi miercuri la Praga, sunt divizaţi cu privire la posibilitatea interzicerii sau reducerii accesului turiştilor ruşi în Uniunea Europeană ca pedeapsă pentru războiul din Ucraina, aşa cum cere Kievul.

În absenţa unui consens privind restricţiile privind vizele Schengen, care necesită unanimitatea statelor membre, Cei Douăzeci şi Şapte ar putea conveni asupra suspendării totale a acordului încheiat în 2007 între UE şi Moscova şi care prevede facilităţi pentru emiterea de vize de scurtă durată, o procedură simplificată şi mai rapidă.

După declanşarea conflictului, acest acord a fost parţial suspendat de UE pentru anumiţi cetăţeni ruşi legaţi de regimul preşedintelui rus Vladimir Putin (delegaţii oficiale, deţinători de paşapoarte diplomatice, lideri de afaceri etc), dar ceilalţi au continuat să beneficieze de el. Fără aceste facilităţi, se va aplica procedura clasică de obţinere a vizei pentru spaţiul Schengen (22 de state UE, plus Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein), care este mai lungă şi mai costisitoare.

Într-o declaraţie comună consultată de AFP, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania, toate frontaliere cu Rusia, au considerat că suspendarea totală ar marca "o primă etapă necesară", dar că trebuie "limitat drastic numărul de vize eliberate, în special turistice, pentru a reduce fluxul de cetăţeni ruşi către UE şi spaţiul Schengen" (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel