Trump, gest care va înfuria China. Escaladare a tensiunilor din Asia de Sud Est

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a făcut un gest fără precedent în diplomația americană. Mișcarea va afecta relațiile Washingtonului cu Beijingul. 

Trump a discutat la telefon cu președintele Taiwan-ului, doamna Tsai Ing-wen. Aceasta este prima convorbire între două oficialități de rang înalt din cele două țări, după ce, în 1979, Statele Unite au înghețat relațiile cu Taiwan-ul la cererea Chinei.

Analiștii din presa ostilă lui Trump spun că gestul este fie o gafă, fie o provocare deliberată. 

SUA și-au închis ambasada din Taipei în 1979, după apropierea între America și China, din mandatul lui Nixon. SUA mizaseră pe relația cu China pentru a contrabalansa URSS, iar chinezii considerau Taiwan-ul drept o provincie secesionistă. 

Echipa lui Trump a confirmat anunțul presei taiwaneze, admițând că președintele ales a discutat cu prima femeie președinte din Taiwan, care a fost aleasă în acest an și a sunat, la rândul său, ca să îl felicite pe Trump pentru victorie. 

Diplomația chineză a minimalizat evenimentul, declarându-l un mic truc de campanie al autorităților din Taipei. Analiști citați de The Guardian spun, însă, că gestul va înfuria liderii chinezi și va deteriora relațiile cu China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel