Trump a vorbit la telefon cu Putin, Merkel și Hollande

Conform unei agende anunțate dinainte de Casa Albă, președintele american Donald Trump a purtat sâmbătă convorbiri telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu cancelarul german Angela Merkel, cu președintele francez Francois Hollande și cu premierii Japoniei și Australiei, transmit agențiile internaționale de presă.

Potrivit unor declarații ale Kremlinului, citate de Reuters și DPA, Trump și Putin au fost de acord că Statele Unite și Rusia trebuie să își coordoneze acțiunile împotriva Statului Islamic, cu scopul de a înfrânge această organizație și "alte grupuri teroriste din Siria". Cei doi lideri și-au exprimat dorința de a dezvolta relațiile bilaterale "pe o bază constructivă, de la egal la egal și în reciproc avantajoasă". Alte subiecte abordate au fost dosarul nuclear iranian, Ucraina, conflictul israeliano-palestinian, peninsula coreeană și relațiile comerciale, scrie Agerpres.

Tot sâmbătă, Donald Trump a vorbit și cu Angela Merkel. Convorbirea cu Merkel a inclus o discuție despre Rusia, dar și importanța fundamentală a NATO, potrivit unui anunț al Casei Albe, preluat de EFE. De asemenea, se mai precizează că președintele american a acceptat invitația Angelei Merkel de a participa la summit-ul G-20 de la Hamburg, în iulie.

Sancțiunile internaționale împotriva Rusiei, după anexarea Crimeei, pot fi ridicate doar după implementarea acordurilor de la Minsk, a afirmat în convorbirea cu Donald Trump președintele Franței, Francois Hollande. Acesta a mai susținut, între altele, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee, citat de EFE, că protecționismul este "un răspuns fără ieșire" la incertitudinile și instabilitatea pe plan mondial.

Trump a mai vorbit sâmbătă și cu premierul japonez Shinzo Abe și cu cel australian Malcolm Turnbull. 

În convorbirea cu premierul japonez Shinzo Abe, președintele american și-a reafirmat angajamentul ferm față de securitatea Japoniei, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Cei doi au convenit să se consulte cu privire la amenințările Coreei de Nord. Purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale americane a anuțat, într-un mesaj pe Twitter, că Trump l-a invitat pe Abe la Casa Albă, pe 10 februarie. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel