Torra, scrisoare din Catalonia către Papa Francisc și Trump

Sebastian Florea / 04 oct 2018 / 13:51 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Quim Torra le-a scris Papei Francisc şi lui Donald Trump, cerându-le să susţină organizarea unui referendum.

Quim Torra, liderul regional catalan,  i-a adresat la 26 septembrie o scrisoare şefului executivului spaniol, Pedro Sanchez, şi a trimis copii ale misivei preşedintelui american Donald Trump şi Papei Francisc, în care le cerea să pledeze în favoarea organizării unui referendum de autodeterminare în Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei, informează joi EFE, care citează un articol publicat de cotidianul El Periodico.

Mediere ''fără condiţii preliminare''

Potrivit sursei citate, în scrisoare, Torra îl informa pe Sanchez că doreşte să exploreze calea negocierilor cu executivul spaniol şi să recurgă la medierea internaţională pentru a obţine un referendum care îi este refuzat de guvernul de la Madrid. Însă Torra nu menţionează niciun fel de ultimatum al separatiştilor pentru a continua să susţină executivul socialist al lui Sanchez în Parlamentul spaniol, unde formaţiunea socialistă se află în minoritate.

În scrisoare, Torra îi cerea lui Sanchez să-şi autorizeze guvernul să înceapă o mediere ''fără condiţii preliminare'', din moment ce - în opinia liderului separatist catalan - divergenţele de opinii dintre cele două părţi ''nu sunt insurmontabile''. Torra insista că partea catalană ''nu se concentrează pe obţinerea independenţei imediate'', ci pe garantarea respectării voinţei catalanilor ''prin intermediul unui referendum legal, just şi care să producă efecte, şi ale cărui rezultate să fie recunoscute de ambele părţi''.

Copii ale scrisorii, redactată în limba engleză, le-au mai fost trimise guvernelor statelor Uniunii Europene şi preşedinţilor Chinei, Ucrainei şi Kosovo.

Vezi și: Independență Catalonia: mișcare fără precedent a militanților secesioniști
Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24