Theodor Stolojan, previziuni sumbre despre Legea salarizării

Europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, fost premier al României, susține că salariile din sectorul bugetar ar putea să nu mai fie majorate cu niciun leu nici în 2016, nici în 2017, iar pensiile ar putea fi plafonate.

Un document intern al Comisiei Europene, citat de Agerpres, avertizează România despre riscurile majore care o amenință, începând din acest an. Potrivit raportului, creșterea economică din 2015 a fost bazată pe măsuri care vor dubla deficitul public. Acesta va crește de trei ori, ca pondere în PIB, în numai doi ani. 

În contextul acestor date prezente în raportul CE, fostul premier Theodor Stolojan a declarat la România TV: "Acest guvern (Guvernul Cioloș - n.red.) este pe o sârmă foarte subțire din punct de vedere al acestor echilibre despre care se vorbește în această scrisoare. Trebuie să mențină economia în acest deficit de 3% pentru că altfel lucrurile vor deveni foarte complicate și pentru noi, și pentru lumea din afară. La ora actuală, nu putem pune în aplicare noua lege a salarizării în acest an şi poate că nu este posibil nici în 2017 exact din aceste constrângeri - pentru că au fost o serie de măsuri luate de către Guvernul Ponta, și de relaxare fiscală și de creștere de salarii în sectorul bugetar - care acum trebuie absorbite de către economie. Riscurile sunt: un Parlament care se află în an electoral și care nu are nicio legătură cu problema echilibrelor de economie, cu problema Guvernului Cioloș; al doilea risc pe care îl văd este ce se întâmplă cu economia europeană, ce se întâmplă cu China, ce se întâmplă cu efectele care pot fi. Cel mai mare risc pentru economia românească este calitatea slabă a instituțiilor statului care nu este în stare să răspundă cerințelor populației, care pot fi echilibrate sau într-o măsură exagerată". 

[citeste si]

Veştile proaste îi vizează şi pe pensionari. De teamă ca ţara noastră să nu depăşească pragul de deficit de 3% stabilit, este posibil ca pensiile să fie plafonate. "Ceea ce a făcut şi guvernul Boc după criză, a suspendat aplicarea legii care prevedea mecanismul de majorare a pensiilor în funcţie de inflație în funcție de evoluția salariului mediu din ec. Şi aici guvernul poate suspenda această lege, sigur că nu ar fi bine să o facă, pentru că pe fond ar tăia puterea de cumpărare a pensionarilor în funcţie de inflaţie", a mai spus Theodor Stolojan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel