Testări gratuite, cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei

osteoporoza
osteoporoza

Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei în România (ASPOR), în parteneriat cu Societatea Română de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice, și compania de comunicare medico-socială Houston NPA dau, vineri, startul la evenimentele desfășurate cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei 2012, organizate în perioada 19-21 octombrie în București

Programul va aduce împreună pacienții cu osteoporoză, familiile acestora și cadrele medicale implicate în abordarea acestei afecțiuni.

Astfel, vineri, 19 octombrie, la Crystal Pallace Ballrooms (Calea Rahovei 198 A, sector 5 - zona Piața George Coșbuc) va avea loc în intervalul orar 15.00 - 20.00 o amplă conferință la care își dau întâlnire 150 de specialiști din diferite ramuri ale medicinei: medicină de familie, reumatologie, endocrinologie, ortopedie, medicină internă, getriatrie, gerontologie, balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală, pentru pacienți, participarea fiind gratuită.

Sâmbătă, în aceeași locație, între orele 10.00 și 16.00, va avea loc conferința de informare medicală susținută de lectori cu experiență în tratarea osteoporozei, unde persoanele diagnosticate cu osteoporoză pot participa gratuit, alături de familiile lor. De asemenea, pe parcursul întregii zile, participanții vor putea face gratuit testări pentru măsurarea riscului de fractură (FRAX) la standul Servier și test de screening pentru determinarea densitometriei osoase cu ajutorul ultrasunetelor, cu un aparat pus la dispoziție de Medist. În plus, aceștia vor primi vouchere cadou pentru un consult endocrinologic gratuit și 50% reducere la testul Dexa (Osteodensitometrie) pentru 3 segmente. Pentru înscrieri: [email protected] sau la telefon: 0725.221.016 , respectiv 021-317.09.43.

În ultima zi a evenimentelor dedicate Zilei Mondiale a Osteoporozei,  în Parcul Copiiilor, de la 11.00 la 14.00, va avea loc un program  special de activități fizice adaptat persoanelor cu osteoporoză și cu risc crescut de osteoporoză susținut de Fiziolife și o demonstrație de gentle fitness susținută de antrenorii LadyFit, în cadrul „Mișcării împotriva osteoporozei”.

Pe lângă invitația la sport, publicul va putea asista și la concertul de folk de munte autentic al trupei CALEnDAR, urmat de un scurt spectacol cu majorete și o demonstrație de dans a Școlii Espansivo. Bineînțeles că cei interesați, pot, de asemenea să beneficieze și duminică de aceleaîi testări gratuite, în aceleași condiții.

Ziua Mondială a Osteoporozei de anul acesta, organizată sub egida IOF (Fundația Internațională a Osteoporozei), se axează pe incidența alarmantă a fracturilor osteoporotice, astfel că motto-ul evenimentului este: „Oprește-te la una, fă din prima ta fractură –ultima!” Acesta a fost și subiectul principal al conferinței de presă de lansare a evenimentului din data de 18 octombrie.

Ildiko Gasparik, președinte ASPOR și Salvina Mihalcea, vicepreședinte ASPOR au prezentat cifrele îngrijorătoare furnizate de IOF despre răspândirea „bolii tăcute” la nivel mondial: 1 din 4 femei cu o fractură la nivelul coloanei vertebrale este posibil să se confrunte din nou cu aceeaşi problemă medicală peste un an; la fiecare 3 secunde în lume se produce o fractură osteoporotică; în lume, cel puțin 1 din 3 femei și 1 din 5 bărbați peste 50 ani suferă de fracturi cauzate de osteoporoză; aproximativ 200 de milioane de femei din întreaga lume suferă de osteoporoză, din care mai puțin de jumătate au fost diagnosticate. (potrivit estimărilor IOF); 50% dintre cei care au suferit deja o fractură osteoporotică vor experimenta încă una; IOF a denumit osteoporoza drept “boala tăcută”, tocmai din cauza faptului că peste 80% dintre pacienţii cu fracturi osteoporotice nu au posibilitatea diagnosticării şi tratamentului bolii de bază, în ciuda existenţei tratamentelor care pot reduce riscul unor noi fracturi cu 30-70%.

Potrivit conf.dr.  Daniel Grigorie, președintele Societății Române de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice, în România, în 2010 au fost înregistrate 15.000 de fracturi provocate de osteoporoză, iat FRAX este cea mai utilizată metodă prin care sunt identificați pacienții cu cel mai mare risc de fractură.

Un semnal de alarmă privind numărul în continuă creștere al fracturilor osteoporotice, în special în sezonul rece, a tras și conf.dr Olivera Lupescu, specialist în ortopedie, la Spitalul Clinic de Urgență, care a precizat că un sfert dintre cei internați cu o fractură la șold mor în primul an de la producerea fracturii, iar cele mai multe cazuri sunt complicate de prezența altor afecțiuni cronice. De aceea, este esențială diagnosticarea precoce a osteoporozei și administrarea tratamentului corespunzător, care permite prevenirea cu până la 70% a fracturilor adiționale, a explicat conf.dr Olivera Lupescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel