Test nuclear reușit în Coreea de Nord, urmat de un seism

test_nuclear
test_nuclear

Coreea de Nord a confirmat, marți, al treilea test nuclear "reușit". În timp ce agenția oficială precizează că scopul este de a apărăra securitatea națională de ostilitatea continuă a Statelor Unite ale Americii, un reprezentant ONU spune că ceea ce au făcut coreenii este o sfidare la adresa Chinei

Coreea de Nord confirmă un test nuclear subteran "reuşit", potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax. Puterea estimată este de şase-şapte kilotone, apreciază Seulul. Coreea de Sud a detectat, marți, semnele "unui cutremur artificial" în Coreea de Nord, a transmis agenţia sud-coreeană Yonhap. Sugerează că Phenianul a efectuat un al treilea test nuclear, aşa cum a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie.

"Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes", a anunţat și agenţia oficială KCNA. A precizat că această operaţiune are ca scop să "apere securitatea naţională şi suveranitatea" ţării "împotriva ostilităţii continue a Statelor Unite".

Bomba utilizată pentru efectuarea testului subteran este un dispozitiv "miniaturizat", a anunţat agenţia oficială. "Acest test nuclear de nivel înalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere explozivă mai mare şi a utilizat un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor", potrivit KCNA.

Ban Ki-moon, secretar general al ONU, a condamnat testul nuclear nord-coreean, care este "profund destabilizator", a anunţat, marţi, purtătorul său de cuvânt, relatează AFP. "Este o încălcare clară şi gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate", a declarat secretarul general al ONU.

"Condamnăm aceste acţiuni ale Coreei de Nord şi considerăm, la fel ca în cazul lansării unei rachete balistice efectuate anterior, că este vorba despre o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU", a declarat o sursă diplomatică din Rusia, pentru agenţia Interfax, potrivit Gândul.

Explozia detectată în Coreea de Nord este identică precedentelor teste nucleare nord-coreene, potrivit CTBTO. A adăugat că  este "o ameninţare clară" la adresa securităţii internaţionale, relatează AFP. Potrivit Organizaţiei Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), această explozie prezintă aceleaşi caracteristici şi o localizare aproape "congruentă" cu testele nucleare realizate în 2006 şi 2009 de către Coreea de Nord.

"Dacă se confirmă că este vorba despre un test nuclear, acest act constituie o ameninţare clară la adresa păcii şi securităţii internaţionale şi sfidează eforturile întreprinse în vederea consolidării dezarmării şi neproliferării nucleare în lume, în special (privind) încetarea testelor nucleare", a anunţat CTBTO într-un comunicat.

Conform agenţiei sud-coreene, "un seism artificial a fost detectat în Coreea de Nord", în regiunea Kilju (nord-est) unde se află complexul Punggye-ri utilizat pentru teste nucleare.

 Seulul a estimat la şase-şapte kilotone puterea exploziei produse de posibilul test nuclear, marţi, în nord-estul Coreei de Nord, revizuind în scădere o estimare anterioară care anunţa o putere de zece kilotone.

 Seismografele au detectat un cutremur cu magnitudinea 4,9 la instalaţia pentru teste nucleare utilizată de Phenian, în nord-estul ţării, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel