Teoriile conspiraţiei: Despre cazul WikiLeaks cu psihologul Hanibal Dumitraşcu şi cu fostul comandant al STS, generalul Tudor Tănase

obama
obama

Cazul WikiLeaks a dat naştere la numeroase teorii ale conspiraţiei. Au instrumentat americanii cazul pentru a putea face publice informaţii despre aliaţi? Este Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, un colaborator al serviciilor secrete americane? Sau este în spatele lui o putere mondială oponentă Statelor Unite? Am încercat să răspundem acestor întrebări, în măsura posibilului, căci nimeni nu le poate demonstra nici veridicitatea, nici nu le poate contrazice rotund, cu conf. dr. Dinu Hanibal Dumitrașcu, psiholog, şi cu generalul Tudor Tănase, fostul comandant al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Scurgerea de documente oficiale ale diplomaţiei americane au dat naştere la mai multe controverse decât alt moment crucial din istoria SUA, 11 septembrie. Atunci apăreau teorii conform cărora America şi-ar fi înscenat propriul atac terorist pentru a avea un pretext de ofensivă în Orient. Pe acelaşi sistem, au început să apară diverse teorii şi despre cazul WikiLeaks. În cazul 11 septembrie, canalele de informare, inclusiv site-ul Yahoo, au fost blocate de către autorităţile americane. În schimb, în cazul WikiLeaks s-a închis site-ul după ce toate informaţiile au ajuns în presă.

Posiblitatea de a da bobârnace aliaţilor şi a se constitui în acelaşi timp în victimă

Una dintre cele mai frecvente păreri este cea conform căreia documentele făcute publice vizează anumite interese ale americanilor de decrebilizare în faţa opiniei publice a unor actori mondiali. Şi acest lucru obţinut fără a fi nevoie să devină acuzator, ba chiar una din victime. În acelaşi timp, se dă şi senzaţia de democraţie, de importanţă şi putere a opiniei publice, creându-i falsa impresie că deţine controlul. „Teoriile pot să fie multe. Marea problemă este că nu pot fi demonstrate. Ceea ce ştim clar este că există o persoană, Julian Assange, care este persecutat , cel puţin aparent, deci autorităţile americane creează cel puţin impresia că vor să oprească scurgerea de informaţii”, explică psihologul Hanibal Dumitraşcu pentru De Ce News. Cea mai gravă este altă problemă însă, şi anume anxietatea care apare în rândul oamenilor, se strică un echilibru, pentru că omul este obişnuit cu sistemele de control care îi asigură securitatea, adaugă Hanibal Dumitraşcu. I-ar interesa totuşi pe americani să dea naştere unui sentiment de lipsă a securităţii pe plan mondial şi incompetenţă a diplomaţiei?

Lipsa de vigilenţă a americanilor versus „afaceri” interne şi externe de rezolvat

De ce nu s-a închis site-ul WikiLeaks încă de la lansarea documentelor? „Internetul este o reţea deschisă. Prin protocoalele VPN se pot sparge diferite baze de mesaje, mai ales dacă vigilenţa este scăzută. Chiar dacă americanii puteau folosi acest pretext pentru a face publice anumite informaţii pe care le deţineau, există anumite elemente care nu îşi au locul în această poveste: nu toate informaţiile le sunt favorabile şi există o persoană care face aceste acuzaţii şi care poate să depună mărturie, adică informaţiile nu sunt aruncate în neant”, explică generalul Tudor Tănase, fostul comandant al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), pentru De Ce News. Şi totuşi, susţinătorii teoriei conspiraţiei au un pretext şi pentru acestea: Julian Assange este omul americanilor, iar informaţiile despre SUA servesc unei lupte interne. Până la urmă, cei mai dezavantajaţi sunt oamenii de rând, populaţia generală mondială, care se află într-o profundă nebuloasă, neexistând dovezi nici în favoarea, nici în defavoarea acestor teorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel