Teodorovici: deficitul bugetar nu e o problemă, dacă ştim să explicăm

Teodorovici susţine că încadrarea în ţinta de deficit de 3% nu reprezintă o problemă dacă Guvernul poate explica o depăşire controlată.

Încadrarea în ţinta de deficit de 3% din produsul intern brut şi chiar depăşirea acesteia nu reprezintă o problemă dacă Executivul poate să explice Comisiei Europene depăşirea controlată a deficitului, a declarat, miercuri, Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, după o şedinţă în care s-au discutat amendamentele aduse OUG 79/2017 privind modificarea legislaţiei fiscale.

"Se poate şi să ştiţi că nu este principala problemă (încadrarea în ţinta de deficit de 3% n.r.). Eu am mai spus-o şi când eram ministru de Finanţe. Şi atunci toată lumea spunea că nu se poate trece peste acel 1%. Acum vedeţi că toată lumea vorbeşte de 3%. Nu este vorba să treci chiar şi peste 3% şi vă dau un exemplu. Am trimis astăzi (miercuri, n.r.) o solicitare către ministrul de Finanţe să ne spună la Comisia de Buget Finanţe care este numărul total al hotărârilor instanţelor de judecată şi titlurilor executorii, de care Ministerul Finanţelor trebuie să ştie, în toată administraţia, deci pe toţi ordonatorii de credite, numărul şi cuantumul lor. Pentru că acelea sunt sume pe care eu, stat, trebuie să le plătesc şi faptul că tu, ca stat, vii şi împarţi în mulţi ani de zile obligaţia ta faţă de nişte oameni care au fost nedreptăţiţi de către stat în diverse forme...tu trebuie să faci un calcul şi dacă anul viitor spui: uitaţi, am 1% depăşirea deficitului bugetar peste cei 3% deja conveniţi pentru că vreau să plătesc oamenilor ce li se cuvine, tu trebuie să o faci. Mergi frumos la Comisie (Comisia Europeană, n.r.), le explici că într-un an faci această depăşire controlată a deficitului pentru a plăti nişte drepturi care sunt corecte şi instanţa a spus că sunt obligatorii", a spus Teodorovici, întrebat de jurnalişti despre bugetul pe 2018.

[citeste si]

De asemenea, acesta a spus că trebuie făcută o analiză a prognozelor organismelor internaţionale cu privire la încadrarea în ţinta de deficit şi văzut dacă este sau nu un semnal de alarmă de care trebuie să se ţină cont.

"Avem split TVA, avem Legea prevenirii, avem Ordonanţa 79. Nu ştiu cum arată bugetul. O să vedem ce este în buget. Deci nu sunt lucruri făcute foarte clar şi foarte bine fără să fie nevoie de intervenţie în Parlament. Acesta arată că sunt nişte sincope", a declarat Eugen Teodorovici.

Deficitul bugetului general consolidat a coborât la 6,6 miliarde de lei (0,79% din produsul intern brut) după primele 10 luni ale acestui an, de la 6,8 miliarde de lei (0,81% din PIB) în primele nouă luni, informează Ministerul Finanţelor Publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel