Tensiuni pe Flancul Estic. Estonia solicită ajutor aviatic din partea Statelor Unite ale Americii

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Estonia cere SUA să trimită avioane de luptă în ţările baltice pentru a le apăra spaţiul aerian.

Estonia a solicitat Statelor Unite să trimită avioane de luptă în ţările baltice pentru a le apăra spaţiul aerian, pe fondul temerilor că Rusia ar putea declanşa un atac împotriva Ucrainei care ar putea duce la o confruntare cu statele baltice, a indicat sâmbătă ministrul apărării de la Tallinn.

'Există o posibilitate ca, dacă Ucraina cade, statele baltice să fie următoarele', a declarat ministrul apărării al Estoniei, Kalle Laanet, într-un interviu pentru Reuters, după întâlnirea avută cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în capitala lituaniană Vilnius.

Cele trei ţări baltice - Lituania, Letonia şi Estonia -, membre ale Uniunii Europene şi în NATO, nu au în dotare avioane de luptă.

Aliaţii din NATO au menţinut în regiune din 2004 câteva avioane în cadrul unei misiuni de patrulare aeriană.

'Ele efectuează misiuni de patrulare aeriană, dar nu au dreptul să atace sau să protejeze', a explicat Laanet.

'Însă noi trebuie să discutăm despre apărare aeriană, ceea ce înseamnă, în zona noastră, mai multe avioane de luptă. Trebuie să umplem lipsa noastră de capabilităţi', a subliniat ministrul eston.

Lloyd Austin a promis că Washingtonul va fi alături de aliaţii baltici, dar a refuzat să comenteze cu privire la apelurile acestora de a primi forţe suplimentare, scrie Agerpres.

NATO închide temporar biroul din Kiev

NATO îşi închide temporar biroul din capitala ucraineană Kiev şi îşi mută trupele la Bruxelles şi Lviv, care se află la aproximativ 70 de kilometri de graniţa cu Polonia. VG confirmă acest fapt şi oferă declaraţia unui purtător de cuvânt al NATO.

„NATO şi statele sale membre monitorizează şi evaluează situaţia foarte îndeaproape şi iau toate măsurile de precauţie necesare. Siguranţa angajaţilor noştri este o prioritate ridicată, aşa că personalul s-a mutat acum la Lviv şi la Bruxelles. Birourile NATO din Ucraina sunt astfel încă operaţionale”, scrie purtătorul de cuvânt într-un e-mail către VG.

Regatul Unit, Statele Unite, Canada şi Australia şi-au mutat ambasadele de la Kiev la Lviv. Norvegia nu şi-a mutat încă ambasada, dar urmăreşte situaţia declarată de Ministerul Afacerilor Externe la NTB joi, transmite Mediafax (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel