Tensiuni Kosovo-Serbia. Răsturnare de situație

kosovo
kosovo

Kosovo nu se bucură de susținerea comunității internaționale și îndeosebi a SUA pentru a schimba legislația și a conferi forțelor sale de securitate KSF competențele unei armate, a constatat președintele kosovar Hashim Thaci.

"Mă preocup de trei ani de rezolvarea acestei probleme prin amendamente constituționale și aș vrea foarte mult să se întâmple. Am avut susținerea SUA și a NATO, dar acum a devenit imposibil, mai ales după declarațiile fățișe, clare și ferme ale Listei Sârbe și Belgradului că nu vor permite acest lucru, iar Lista Sârbă amenință că nu va vota o asemenea lege", a explicat Thaci, referindu-se la formațiunea politică reprezentativă a comunității sârbe din Kosovo.

De aceea, a continuat el, Kosovo "fie nu va avea armată, fie va trebui să treacă la alt plan".

Hashim Thaci a insistat că o decizie privind crearea unei armate ține de jurisdicția instituțiilor din Kosovo și că "toți actorii internaționali sunt informați în legătură cu acest proces".

El a subliniat că "procesul transformării este instituțional, constituțional și legal și respectă valorile și cadrul euro-atlantic", declarându-și "convingerea totală că angajamentul sincer al instituțiilor kosovare va fi înțeles de comunitatea internațională" și dând asigurări că "armata Kosovo nu se va mobiliza împotriva nimănui și nimeni nu trebuie să se simtă amenințat", informează Agerpres.

Președintele kosovar a mai menționat că formarea unei armate nu va duce la sfârșitul negocierilor cu Belgradul.

Hashim Thaci a prezentat marți în parlamentul de la Pristina un proiect de lege privind transformarea Forțelor de securitate ale țării într-o armată, inițiativă ce a provocat o reacție puternică din partea Serbiei, care reclamă în continuare suveranitatea asupra Kosovo. Conform presei de la Belgrad, premierul sârb Aleksandar Vucic a purtat o discuție prin telefon cu Hashim Thaci, avertizându-l că această măsură ar putea destabiliza regiunea.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat miercuri într-o convorbire telefonică avută cu premierul sârb că Alianța Nord-Atlantică este împotriva formării unei armate a Kosovo.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel