Tensiuni în Orient. Israel, decizie de ultimă oră în Cisiordania

cisiordania
cisiordania

O comisie a Ministerului israelian al Apărării a aprobat planuri pentru construirea a circa 2.200 de locuinţe în coloniile din Cisiordania ocupată, a anunţat miercuri mişcarea israeliană anticolonizare ''Pace Acum'', relatează AFP. 

Problema coloniilor este un subiect major în viaţa politică israeliană în timp ce parlamentul se pregăteşte să voteze pentru dizolvarea sa în vederea alegerilor anticipate prevăzute pentru data de 9 aprilie 2019. 

Mişcarea Pace Acum avansează cifra de 2.191 de locuinţe, ale căror planuri de construcţie au fost aprobate marţi şi miercuri, unele în colonii izolate care ar trebui să fie evacuate în cazul unui acord privind soluţia a două state, potrivit unui comunicat al organizaţiei neguvernamentale. 

Peste 1.150 de locuinţe au obţinut un acord definitiv înainte ca autorizaţiile de construire să fie publicate, în timp ce 1.032 nu au obţinut decât primul stadiu al autorizărilor. 

Coloniile, ocnsiderate ilegale



Mii de locuinţe au fost aprobate de către guvern în 2018 (...) Netanyahu vrea să sacrifice interesele israeliene pentru alegeri oferindu-le coloniştilor un cadou pentru întărirea voturilor extremei drepte în favoarea sa, a adăugat asociaţia. 

Premierul Benjamin Netanyahu, a cărui coaliţie este considerată ca fiind cea mai de dreapta din istoria Israelului, s-a întâlnit marţi la Ierusalim cu liderii coloniilor evreieşti din Cisiordania ocupată şi le-a cerut sprijinul. 

Coloniile sunt considerate ilegale de către comunitatea internaţională, care vede în ele drept unul dintre principalele obstacole în calea păcii. 

Aproximativ 430.000 de colonişti israelieni duc o existenţă, deseori conflictuală, alături de un număr de peste 2,5 milioane de palestinieni în Cisiordania, ocupată de către Israel din 1967.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel