Tensiuni în Orient. Decizia Palestinei

palestina 2
palestina 2

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a anunțat marți menținerea înghețării cooperării cu Israelul, decisă săptămâna trecută, în ciuda renunțării la detectoarele de metale la intrarea pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Atât timp cât toate măsurile (de securitate) nu revin la cele care au fost înainte de 14 iulie, nu va fi nicio schimbare" în înghețarea cooperării cu Israelul, a declarat el în timpul unei reuniuni cu responsabili palestinieni.

Israelul a retras marți detectoarele de metale de pe Esplanada Moscheilor a căror instalare a declanșat violențe mortale între palestinieni și forțele israeliene, dar autoritățile musulmane au anunțat că mențin boicotul acestui loc sfânt al islamului situat în Ierusalimul de Est ocupat.

Detectoarele fuseseră amplasate pe 16 iulie pentru controlul accesului în cel de-al treilea loc sfânt pentru musulmani, după Mecca și Medina. Situl din centrul vechi al Ierusalimului unde se găsește moscheea al-Aqsa este considerat sacru și de evrei, care îl numesc Muntele Templului. Acolo, pe 14 iulie, trei arabi israelieni au ucis cu focuri de armă doi polițiști, apoi au fost doborâți la rândul lor de forțele de securitate. Ca reacție, Israelul a interzis accesul pe Esplanadă timp de două zile, apoi a luat măsuri sporite de securitate care au provocat reacția violentă a palestinienilor, precum și manifestații de protest și reacții politice în mai multe state arabe.

Guvernul israelian a anunțat marți că renunță la detectoarele de metale instalate pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim și le va înlocui cu măsuri mai discrete de securitate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel