Tensiuni Coreea de Nord. Coreea de Sud, înarmare de miliarde. Discuție cu Trump

kim jong un
kim jong un

Președintele american Donald Trump a discutat într-o convorbire telefonică, luni, cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-In, despre perspectiva vânzării către Seul a unor echipamente militare în valoare de "miliarde de dolari" pe fondul acutizării tensiunilor cu regimul de la Phenian.

"Președintele Trump și-a dat acordul de principiu pentru achiziționarea de către Coreea de Sud a unor echipamente militare și arme în valoare de mai multe miliarde de dolari de la Statele Unite", a indicat Casa Albă într-un comunicat, fără alte precizări cu privire la acest contract.

Între 2010 și 2016, Seulul a cumpărat echipament militar în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari din SUA, potrivit estimărilor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace cu sediul la Stockholm (Stockholm International Peace Research Institute — SIPRI).

În cadrul convorbirii lor telefonice, cei doi lideri au subliniat "amenințarea gravă pentru întreaga lume a ultimei provocări din partea Coreii de Nord".

Executivul american a confirmat de asemenea informațiile președinției sud-coreene potrivit cărora cei doi lideri și-au dat acordul de principiu pentru eliminarea pragului care limitează la 500 de kilograme încărcătura rachetelor sud-coreene.

În același timp, agenția de presă Yonhap a relatat luni că SUA și Coreea de Sud examinează posibilitatea desfășurării unui portavion cu propulsie nucleară, a unor bombardiere strategice și a altor mijloace puternice de descurajare în Peninsula Coreea ca răspuns la cel mai recent test nuclear al Coreii de Nord.

Statele Unite, împreună cu aliații lor europeni și japonezi, au anunțat luni negocierea de noi sancțiuni severe de către ONU împotriva Coreii de Nord, dar poziția Rusiei și a Chinei, care dispun de drept de veto în Consiliul de Securitate, rămâne incertă, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel