Ţările baltice, AVERTISMENT: Ameninţarea Rusiei, nivel 'nemaiîntâlnit'

Mircea F. Cristian / 06 Martie 2018 / 19:39 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Miniştrii de externe din cele trei ţări baltice, membre ale NATO, se află în vizită la Washington pentru a le cere liderilor occidentali să ia în serios ameninţările Rusiei, pe care le consideră a fi la un nivel 'nemaiîntâlnit' din anii '30 şi '40.

Şefii diplomaţiilor estonă, letonă şi lituaniană au mulţumit administraţiei americane a lui Donald Trump pentru sprijinul acordat NATO. După întâlnirea avută luni cu secretarul de stat american Rex Tillerson, Sven Mikser (Estonia), Edgars Rinkevics (Letonia) şi Linas Linkevicius (Lituania) şi-au exprimat temerile, într-un interviu pentru AFP, în privinţa unei ameninţări ruse 'hibrid'.

'Cred că am văzut în ultimii trei sau patru ani că naţiunile democratice sunt ţinta atacurilor', a explicat Rinkevics. 'Însăşi baza instituţiilor noastre democratice este ţinta atacurilor pe reţelele de socializare, prin intermediul informaţiilor false', a spus el. 'Este important să rămânem solidari', a adăugat ministrul leton, denunţând de asemenea 'influenţa banilor'.

Liderii ţărilor baltice se vor deplasa la Washington la începutul lunii aprilie pentru a reitera acest mesaj, în speranţa că va fi amplificat de Donald Trump şi auzit de Moscova. Şeful diplomaţiei letone, Edgars Rinkevics, a calificat această ameninţare a Rusiei ca fiind 'nemaiîntâlnită' din anii '30 şi '40, perioadă în care tinerele republici baltice au căzut sub controlul Germaniei naziste, apoi al Uniunii Sovietice.

[citeste si]

După căderea URSS, cele trei ţări baltice s-au apropiat de Occident, aderând la NATO şi la Uniunea Europeană. Însă preşedintele rus Vladimir Putin consideră că cele trei ţări vecine fac parte din zona sa de influenţă. Pentru cele trei state baltice, declaraţiile lui Putin privind prăbuşirea URSS ('cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea') şi anexarea Crimeii stârnesc temeri privind o ameninţare reală.

Cei trei miniştri de externe se plâng de mult timp de acest 'război hibrid' purtat de Moscova şi care cuprinde intimidări militare, manipulări politice şi financiare, atacuri cibernetice şi tehnici de propagandă.Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24