Suspectul arestat pentru masacrul de pe insula Utoya este norvegian. Atentatul din Oslo, revendicat de o grupare islamistă

cnn3
cnn3

Ministrul norvegian de justiţie a confirmat vineri seara că bărbatul arestat pentru masacrul de pe insula Utoya, unde avea loc o reuniune a tineretului laburist la care participau circa 600 de adolescenți, este norvegian. Poliția a anunțat că a mai gasit explozibil neexplodat pe insulă. Premierul Jens Stoltenberg urma să participe la eveniment.

Martori oculari declaraseră că bărbatul arestat pe insulă este înalt, blond şi vorbeşte fluent norvegiană. Îmbrăcat în uniformă de poliţist, el a deschis focul la o reuniune a tineretului laburist, organizată pe insula Utoya de partidul aflat la putere, la care participau în jur de 600 de persoane, majoritatea adolescenţi. Premierul norvegian Jens Stoltenberg era aşteptat să ia parte la reuniune.

Poliţiştii norvegieni spun că ar fi vorba de 10 morţi, în atacul asupra taberei de tineret de pe insula Utoya din apropiere de Oslo, la care, potrivit unor informaţii neconfirmate, urma să participe şi premierul norvegian Jen Stoltenberg. Pe de altă parte televiziunile anunţă, citând martori oculari, între 25 şi 30 de cadavre.

Poliţia a spus că suspectul - a cărui identitate nu a fost dezvăluită - are legătură cu atentatul comis cu câteva ore înainte în faţa principalei clădiri a guvernului norvegian. Bărbatul a fost văzut în capitală înainte de explozii. În prezent, suspectul - care se pare că ar fi fost rănit în timpul arestării - este interogat la secţia locală de poliţie de pe insula Utoya.

Gruparea teroristă Ansar al-Jihad al-Alami (Ajutoarele Jihadului Global) se pare că ar fi revendicat atacul cu bombă din centrul capitalei norvegiene, potrivit lui Will McCants, analist pe probleme de terorism din cadrul CNA, o instituţie de cercetări care studiază terorismul.

Mesajul teroriştilor spune că responsabile de atacul din Oslo sunt trupele militare detaşate în Afganistan şi anumite insulte care au fost adresate profestului Muhammad, potrivit nytimes.com.

"V-am avertizat încă de la atentatul din Stockholm, din decembrie 2010, că astfel de operaţiuni vor mai avea loc. Ceea ce vedeţi este doar începutul a ceea ce urmează să se întâmple", a tradus Will McCants mesajul teroriştilor.

Liderii musulmani din Norvegia au condamnat atacul din Oslo. "Norvegia este casa noastră. Condamn aceste atacuri, Consiliul Islamic Norvegian condamnă aceste atacuri", a anunţat secretarul general al Consiliului islamic Norvegian, mehtab Afsar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel