De aproximativ două luni, impozitarea platformei industriale a municipiului Oneşti este subiectul unor discuţii aprinse între administraţia locală şi cele trei companii ce-şi desfăşoară activitatea în zonă: Carom, Chimcomplex şi Rafo, informează Deşteptarea.
Autor: Adi Stroescu
Sub pretextul că primăria are nevoie de bani pentru a finanţa serviciile publice locale, edilii oneşteni au aprobat - la iniţiativa primarului Emil Lemnaru - un proiect de hotărâre vizând supraimpozitarea terenurilor pe care-şi desfăşoară activitatea Carom Oneşti, Chimcomplex Borzeşti, respectiv Rafo. Terenurile în cauza au fost trecute, prin hotarare a Consiliului Local (CL) Oneşti, în zona A de impozitare, în condiţiile în care în toată ţara platformele industriale se află în zona C sau D de impozitare (zone cu taxe scăzute).
Astfel, desi în plină criză economică, cele trei companii sunt obligate să suporte o creştere a impozitului pe terenuri de sute de mii de euro.
Reprezentantii celor trei societăţilor spun că sunt pe punctul de a recurge la reduceri de personal pentru a face faţă supraimpozitării terenurilor. Surse apropiate conducerii Carom Onesti au confirmat că masura instituită de primarie este o razbunare.
„Avem societaţi lipite de Carom care sunt în zona C sau D de impozitare. Noi suntem în zona A, deşi toate firmele de pe platforma beneficiază de aceleaşi condiţii. Staţia noastră de epurare e la 14 kilometri, dar e în zona A de impozitare. Au motivat că avem calea ferată, dar astea-s vechi, nu le-a făcut primăria”, au declarat sursele amintite.
Dumitru Coman, director la Chimcomplex Borzeşti, a afirmat că o mai bună înţelegere a mecanismelor economice poate aduce în bugetul municipalităţii oneştene mai mulţi bani. Coman a declarat ca nu face jocurile niciunui partid politic, apreciind că - în cele din urmă - suprataxarea instituită de primarie va duce la concedierea câtorva zeci de angajaţi ai Chimcomplex.
„Creşterea de cheltuieli poate fi acoperită prin venituri mai mari sau prin reducerea altor cheltuieli. De foarte multe ori o astfel de operaţiune înseamnă 20 până la 40-50 de persoane mai puţin care să lucreze în societate”, a spus Coman.
El a adaugat că valoarea impozitului pe teren, aferent zonei A, plătit de Chimcomplex este de 800.000 de lei/an. Carom va plăti un impozit de peste 1,6 milioane lei/an, faţă de 1,2 milioane cât era valoarea impozitului înainte de introducerea terenului în zona A.
„Va spun aşa, ca o idee: Rafo trebuie să plăteasca pe un an de zile 312.000 de euro la 258 de hectare de teren, Carom are de plătit 277.000 de euro pentru 228 hectare, Chimicul are 90 de hectare şi trebuie să platească 106.000 euro. Deci sunt sume mici raportat la câtă avere este acolo. Ei platesc o taxa pe avere. Banii se duc la consiliul local şi de aici trăieşte oraşul, este o chestiune obligatorie”, a decretat Lemnaru în sedinţa de CL din 30 septembrie.
Abuzul administrativ s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva municipalităţii oneştene şi asta pentru că Prefectura Bacău a contestat în instanţă legalitatea HCL nr. 63, aprobată de CL Oneşti la 9 septembrie 2011. Primul termen în litigiul de contencios generat de Prefectura Bacău a fost fixat la 11 ianuarie 2012. Prefectura solicită instanţei de judecată anularea HCL nr. 63/2011 emisă de CL Oneşti. Odată cu contestaţia formulată de Prefectură, HCL nr. 63/2011 a fost suspendată. Litigiul aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti a devenit, prin urmare, vital. Suspendarea hotărârii din 2004 (n.r. - HCL nr. 35/31 mai 2004), concomitent cu suspendarea HCL nr. 63/2011 ar putea aduce municipalitatea oneşteana într-o poziţie critică din punct de vedere financiar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu