Suedia, căpuşă 'gigantică', descoperită în premieră

capusa
capusa

O căpuşă de dimensiuni mari, din genul Hyalomma, care ajunge până la trei centimetri şi poate transmite boli grave la om, a fost descoperită în premieră în Suedia, a anunţat sâmbătă postul naţional de radio din această ţară.

Hyalomma este un gen de căpuşe cu corpul tare, comun în Asia, Europa sau Africa de Nord, dar şi în Africa de Sud. Potrivit cercetătorului Giulio Grandi, aceasta poate fi purtătoare a virusului febrei hemoragice. 'Sunt foarte rapide şi au un comportament de vânător astfel că nu îşi aşteaptă prada ci caută în mod activ o gazdă pentru a o ataca. Când sunt pline cu sânge pot ajunge la lungimi de doi sau trei centimetri. Acestea sunt căpuşe gigantice', a declarat Grandi pentru postul suedez de radio.

2000 de căpușe trimise de oameni

Institutul de medicină veterinară din Suedia, la care Grandi este angajat, derulează de câţiva ani un proiect de cercetare cu scopul de a descoperi mai multe informaţii despre modul în care schimbările climatice influenţează bolile infecţioase. În acest scop, institutul a solicitat publicului să trimită exemplare de căpuşe, vii sau moarte, şi a primit până în prezent circa 2.000 de specimene. Pe parcursul lunii august, trei exemplare adulte de căpuşă Hyalomma au fost trimise la sediul institutului din zonele Landskrona (sud), Nykoping (sud-est) şi Koppom (sud-vest). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel