SUA, solicitare împotriva Iranului: ”Reprezintă o amenințare!”

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a cerut miercuri Consiliului de Securitate al ONU să limiteze dezvoltarea rachetelor balistice iraniene, care, potrivit Statelor Unite, constituie un pericol pentru Orientul Mijlociu şi dincolo de această regiune, transmite AFP.

'Este clar că activităţile regimului iranian în domeniul rachetelor balistice s-au dezvoltat după acordul nuclear' încheiat în 2015, a afirmat Pompeo, cu prilejul unei reuniuni a Consiliul de Securitate pe tema neproliferării.

Washingtonul consideră că Iranul a profitat de acest acord pentru a-şi dezvolta în paralel programul de rachete balistice şi a-şi extinde influenţa în Orientul Mijlociu, pe care SUA o văd ca nefastă.

'Chemăm Consiliul să instituie măsuri de inspecţie şi de interdicţie, în porturi şi pe mare, pentru a contracara eforturile susţinute ale Iranului de a ocoli restricţiile existente în materie de armament', a declarat, în numele SUA, secretarul de stat.

 

Europa regretă retragerea SUA

Într-un comunicat emis la începutul reuniunii, opt state europene (Franţa, Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Polonia, Suedia şi Italia) s-au declarat 'foarte preocupate' de activităţile balistice iraniene.

Salutând respectarea de către Teheran a acordului nuclear şi reafirmându-şi angajamentul 'deplin' faţă de aplicarea lui, europenii îşi exprimă încă o dată regretul faţă de retragerea Statelor Unite.

Comunicatul mai arată că 'activităţile' Iranului legate de 'rachete balistice', precum lansarea de rachete ce pot fi dotate cu încărcătură nucleară, 'ar putea constitui o încălcare a rezoluţiilor Consiliul de Securitate '.

'Chemăm Iranul să se abţină de la acest tip de activităţi care accentuează neîncrederea şi sporesc tensiunile regionale', adaugă textul menţionat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel