SUA, planuri pentru a contracara HEGEMONIA Chinei în zona Asia-Pacific. Coreea de Nord nu mai e o amenințare

„Donald Trump a greșit, istoria îl va trage la răspundere”, susține Mike Pence, fostul vicepreședinte american care a candidat tot sub sloganul „Make America Great Again”
„Donald Trump a greșit, istoria îl va trage la răspundere”, susține Mike Pence, fostul vicepreședinte american care a candidat tot sub sloganul „Make America Great Again”

Administrația Trump a declasficat informații privitoare la modul în care Statele Unite dorește să prevină hegemonia Chinei în Asia-Pacific.

Administrația Trump și-a declasificat strategia privitoare la contracararea hegemoniei Chinei în zona Asia-Pacific, strategie care se concentrează pe accelerarea creșterii Indiei ca contrapondere la Beijing și capacitatea de a apăra Taiwan împotriva unui atac.

Robert O'Brien, consilierul pentru securitate națională a anunțat publicarea documentului, intitulat „Cadrul strategic al Statelor Unite pentru Indo-Pacific”. Aprobat de președintele Donald Trump în februarie 2018, acesta a oferit „îndrumarea strategică generală” pentru acțiunile SUA din ultimii trei ani și a fost eliberat pentru a arăta angajamentul SUA de a „păstra regiunea indo-Pacifică liberă și deschisă mult timp în viitor”, a spus O'Brien într-o declarație.

Acuzații puternice împotriva Beijingului, Coreea de Nord nu mai e o amenințare

„Beijingul presează din ce în ce mai mult națiunile indo-pacifice pentru a-și subordona libertatea și suveranitatea unui„ destin comun ”prevăzut de Partidul Comunist Chinez. Abordarea SUA este diferită. Încercăm să ne asigurăm că aliații și partenerii noștri, toți cei care împărtășesc valorile și aspirațiile unui Indo-Pacific liber și deschis, își pot păstra și proteja suveranitatea ”, a mai spus O'Brien în declarație. 

Documentul prezintă o viziune pentru regiune, în care Coreea de Nord nu mai reprezintă o amenințare, India este predominantă în Asia de Sud, iar SUA lucrează cu parteneri din întreaga lume pentru a rezista hegemoniei chineze de a submina suveranitatea statelor prin constrângere. Declarația a presupus că Beijingul va face pași „din ce în ce mai asertivi” pentru a constrânge unificarea cu Taiwan și avertizează că dominația sa asupra tehnologiilor de ultimă generație, cum ar fi inteligența artificială, va „pune provocări profunde societăților libere”.

Acțiunile lui Trump, sprijinite și de Partidul Democrat

Pe măsură ce Joe Biden se apropie de preluarea mandatului, acțiunile administrației Trump, de a contracara Republica Populară Chineză în Asia, s-au bucurat în mare măsură de sprijin bipartisan. Oficialii din partea lui Biden au vorbit despre necesitatea de a lucra mai mult cu aliații și partenerii din zona Asia-Pacific împotriva Chinei, în special în consolidarea legăturilor de securitate cu Australia, Japonia și India.

Rory Medcalf, profesor și șef al Colegiului Național de Securitate al Universității Naționale Australiene, a declarat că documentul arată că politica SUA în Asia a fost condusă de eforturile de „întărire a aliaților și contracarare a Chinei”. De asemenea, el a remarcat că strategia a fost atât de ambițioasă încât „eșecul a fost aproape asigurat” în chestiuni precum dezarmarea Coreei de Nord, susținerea „primatului” în regiune și găsirea unui consens internațional împotriva practicilor economice chineze dăunătoare.

Ce își propune China, în concepțiile Statelor Unite

Documentul specifică faptul că Republica Populară Chineză „își propune să dizolve alianțele și parteneriatele SUA din regiune. China va exploata oportunitățile create de diminuarea alianțelor”. Totodată, documentul precizează faptul că „Beijingul încearcă să domine tehnologiile de vârf, inclusiv inteligența artificială și bio-genetica, și să le valorifice în serviciul autoritarismului. Dominarea chineză în aceste tehnologii ar reprezenta provocări profunde pentru societățile libere”, potrivit documentului, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel