SUA și UE vor să implice giganții energetici în războiul sancțiunilor cu Rusia

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii intenționează să le interzică giganților energetici precum Exxon Mobil, British Petroleum și Shell să mai caute țiței în zona arctică controlată de Rusia și la mari adâncimi, spun oficiali americani pentru Bloomberg sub condiția anonimatului. Măsura va fi inclusă în noul pachet de sancțiuni pregătit de Vest pentru Moscova. 

O astfel de interdicție impusă de Occident asupra marilor corporații energetice ar suspenda afaceri de miliarde de dolari.

Nicio companie din afara Europei și Statelor Unite nu are tehnica specializată necesară pentru a extrage țiței de la mare adâncime.

Interdicția ar viza doar rezerve care nu pot furniza țiței pieței energetice globale decât peste 10 ani. Totodată, sancțiunile nu ar urma să nu se atingă de forajele în derulare și producția din puțurile terestre convenționale, potrivit oficialilor.

Ambasadorii statelor UE s-au întâlnit miercuri și vor continua deliberările pentru a decide dacă implementează noul pachet de sancțiuni sau așteaptă evoluția fragilului armistițiu din estul Ucrainei încheiat de Kiev cu separatiștii.

"Dacă este adevărat că sancțiunile vor interzice tehnologiile și serviciile pentru Arctic și explorările la mare adâncime ar fi o chestiune foarte importantă", spune Jason Bordoff, fost consilier al președintelui Barack Obama pe probleme energetice. "Va reduce semnificativ capacitatea de producție de țiței, deși trebuie subliniat că ar necesita o colaborare strânsă între Europa și Statele și Unite pentru a fi eficientă".

Miza este mare pentru președintele Vladimir Putin din cauza dependenței guvernului său de industria energetică pentru creșterea economică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel