SUA critică Rusia chiar înaintea summitului între Trump şi Putin

Donald Trump
Donald Trump

Statele Unite au denunţat încercările guvernului rus de a continua "să reprime libertatea presei", cu zece zile înainte de summitul istoric dintre liderii celor două ţări.

Statele Unite au denunţat vineri încercările guvernului rus de a continua "să reprime libertatea presei", cu zece zile înainte de summitul istoric dintre preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său rus, Vladimir Putin, transmite AFP. 

"Guvernul rus continuă să reprime libertatea presei şi independenţa mass-media", a afirmat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert. "Condamnăm vizarea în special a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) şi Voice of America de legea rusă privind media 'agenţi ai străinătăţii'", a continuat textul. 

Posturile de radio în cauză, finanţate de Congresul de la Washington, precum şi alte şapte media care le sunt afiliate, au fost clasate ca "agenţi ai străinătăţii" în Rusia. Această clasificare se sprijină pe o lege adoptată în noiembrie în ţară, ca reacţie la obligaţia ca postul rus RT să se înregistreze sub denumirea respectivă în Statele Unite. 

Summitul bilateral urmează să aibă loc la 16 iulie, la Helsinki

Comunicatul Departamentului de Stat a mai condamnat o lege dezbătută în prezent de deputaţii ruşi care merge mai departe, extinzând denumirea de "agent al străinătăţii" la orice jurnalist care lucrează pentru media astfel înregistrate. "Proiectul de lege ar putea furniza guvernului rus un nou mijloc de lucru pentru a ţinti jurnaliştii independenţi şi bloggerii ca represalii la activitatea lor", a denunţat Departamentul de Stat. 

Condamnarea din partea guvernului american intervine la câteva zile de întrevederea dintre liderul rus, Vladimir Putin, şi preşedintele Statelor Unite. Summitul bilateral urmează să aibă loc la 16 iulie, la Helsinki, în Finlanda. Întâlnirea dintre cei doi lideri reprezintă o nouă tentativă de a destinde relaţiile bilaterale care nu au fost niciodată mai tensionate de la încheierea Războiului Rece. Preşedintele american a dat asigurări joi că este "pregătit" pentru discuţia privată cu omul forte de la Kremlin, ironizându-i pe jurnaliştii care se întreabă despre lipsa lui de experienţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel