SUA. Angajat NSA, condamnat pentru scurgere de informaţii

Un fost angajat al Agenţiei naţională de securitate a SUA (NSA), care din cauza neglijenţei sale a făcut posibil să fie subtilizate documente confidenţiale din calculatorul său personal, piratat cu programul antivirus rusesc Kaspersky, a fost condamnat marţi la 66 de luni de închisoare.

Nghia Hoang Pho (68 de ani) fusese angajat într-o unitate specializată împotriva criminalităţii cibernetice a NSA. El a pledat vinovat în luna decembrie pentru deţinere ilegală de documente clasificate ca secret de stat în domeniul apărării. Autorităţile au descoperit că, între 2010 şi 2015, el a adus documente top secret la domiciliu, inclusiv programe şi date care au ajuns în posesia serviciilor de informaţii ruseşti. Acesta nu a avut intenţia să divulge cu bună ştiinţă aceste informaţii, dar a încălcat legea prin aducerea acestor documente de apărare clasificate la domiciliu.

Informații, sustrase prin antivirus

Nghia Hoang Pho a introdus respectivele documente în calculatorul său personal protejat de software-ul companiei ruse Kaspersky Lab, specializată în securitatea informatică. Potrivit autorităţilor americane, serviciile de informaţii ruseşti au avut acces la calculatorul său prin intermediul acestui software. Publicaţia Wall Street Journal a indicat anul trecut că hackeri ruşi au accesat documente care explicau modul în care însăşi NSA 'spărgea' calculatoare străine şi se apăra de atacuri cibernetice. 'Din cauza acţiunilor sale, Pho a compromis unele dintre cele mai secrete informaţii ale ţări şi a obligat NSA să renunţe la iniţiative importante pentru a se proteja şi a apăra capacităţile sale operaţionale, un cost financiar şi operaţional foarte ridicat', a explicat procurorul Robert Hur.

SUA - Rusia, încă o controversă

În urma acestui incident, FBI a ordonat funcţionarilor federali din SUA să dezinstaleze toate programele antivirus ale Kaspersky Lab, care alimentează 400 de milioane de computere din întreaga lume şi care conţin aşa-numitele 'uşi închise' (backdoors) - un tip de malware, creat pentru a ocoli sistemele de securitate/autentificare ale unui computer - utilizat de hackeri. Societatea rusă, care realizează 85% din venituri din export, a afirmat că nu există nicio dovadă de posibilă înţelegere între ea şi serviciile de informaţii ruse, declarând că se află 'în centrul unui conflict geopolitic' dintre Washington şi Moscova. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel