Stoltenberg: NATO nu trimite trupe în Ucraina în cazul unei invazii ruse

Stoltenberg: NATO nu trimite trupe în Ucraina în cazul unei invazii ruse  /  Sursă foto: Facebook Jens Stoltenberg
Stoltenberg: NATO nu trimite trupe în Ucraina în cazul unei invazii ruse / Sursă foto: Facebook Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord Atlantice, spune că NATO nu va trimite trupe în Ucraina în cazul unei invazii a Federației Ruse.

NATO nu intenţionează să trimită trupe de luptă în Ucraina, care nu este membră a Alianţei, în eventualitatea unei invazii ruse, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unui interviu pentru BBC, relatează Reuters.

Întrebat la BBC dacă exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina dacă Rusia va invada această ţară, Stoltenberg a răspuns: "Nu avem intenţia de a desfăşura trupe de luptă în Ucraina... ne concentrăm pe furnizarea de sprijin".

"Există o diferenţă între a fi membru NATO şi a fi un partener puternic şi foarte apreciat ca Ucraina. Nu există nicio îndoială în această privinţă", a adăugat Stoltenberg.

Tot pentru BBC, şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a spus că este improbabil ca soldaţii britanici să fie trimişi să lupte alături de trupele ucrainene în eventualitatea unei invazii ruse.

Truss a mai spus la BBC că este "foarte probabil" ca Rusia să intenţioneze să invadeze Ucraina.

Întrebată dacă există vreun scenariu în care trupele britanice ar putea fi trimise să lupte în Ucraina, Truss a spus: "Este foarte improbabil". Pe de altă parte, a spus ea "trebuie să ne asigurăm că forţele ucrainene au tot sprijinul pe care li-l putem acorda", scrie Agerpres.

Cehia vrea să suplimenteze ajutorul pentru Ucraina, deși Kievul nu a cerut acest lucru

Desfășurarea de noi trupe NATO în țările din aripa sa de est este în interesul securității cehe și Cehia ar trebui să participe la aceasta, a declarat ministrul de externe al țării, Jan Lipavský, joi la Bruxelles.

În urma discuțiilor cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Lipavský a dat asigurări că NATO rămâne unită în respingerea cererilor ruse care amenință suveranitatea cehă.

Guvernul ceh ia în considerare acordarea de ajutor suplimentar Ucrainei după ce a trimis muniție de artilerie. Miercuri, guvernul ceh a decis să livreze Ucrainei 4.000 de obuze în valoare de aproximativ 37 de milioane de coroane (1,5 milioane de euro). Totuși, Ucraina nu a solicitat încă asistența personalului ceh pe teritoriul său.

La sediul NATO, Lipavský a discutat, în special, despre tensiunea dintre Rusia și Ucraina. Occidentul se teme că Rusia va folosi 100.000 de militari pregătiți la granița cu Ucraina pentru a ataca un stat vecin și intenționează să evite invazia prin negocieri (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel