Statul de drept. Polonia, soluţie pentru ieşirea din criză

Descriere foto:

Polonia doreşte continuarea dialogului cu UE pentru rezolvarea disputei privind statul de drept.

Polonia doreşte continuarea 'dialogului' pentru rezolvarea disputei cu Comisia Europeană, care acuză Varşovia de nerespectarea statului de drept şi o ameninţă cu sancţiuni fără precedent, a declarat luni ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz, relatează AFP.

'Ne bazăm pe dialog pentru rezolvarea acestei probleme', a declarat Czaputowicz pentru presă, care se află la Sofia în prima sa vizită de la numirea sa în funcţia de şef al diplomaţiei poloneze în urmă cu mai puţin de o săptămână. La 20 decembrie, după luni de avertismente, Comisia Europeană a declanşat împotriva Poloniei o procedură fără precedent. Dacă Varşovia nu renunţă la o serie de reforme judiciare controversate, această procedură ar putea duce la suspendarea dreptului ei de vot în UE, dacă toate celelalte state membre vor vota pentru suspendarea acestui drept.

'Aşteptăm intervenţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, instituţia care, conform legislaţiei europene, este responsabilă cu aceste probleme', a adăugat ministrul polonez după o întrevedere cu ministrul de externe bulgar Ekaterina Zaharieva, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Executivul european, care reproşează guvernului conservator de la Varşovia că îşi pune justiţia în pericol, şi-a anunţat intenţia de a activa Articolul 7 din Tratatul UE, măsură prevăzută în cazul în care există ameninţări la adresa statului de drept.

[citeste si]


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24