Spitalele şi şcolile construite înainte de 1978 vor fi expertizate seismic

Clădirile cu destinaţia de spital, policlinică şi unităţile de învăţământ construite înainte de 1978 vor fi expertizate pentru risc seismic.

Conducătorii instituţiilor publice vor dispune, până la data de 1 ianuarie 2023, începerea expertizării tehnice, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie, pentru clădirile construite înainte de 1978 cu destinaţia de spital, policlincă sau instituţii de învăţământ, au decis miercuri deputaţii, prin adoptarea unui proiect de lege care modifică o ordonanţă de guvern din anul 1994.

Deputaţii au adoptat în plen, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, pentru modificarea art. 43 alin.(1) din Legea nr.500/2002 privind finanţele publice, precum şi pentru modificarea art. 45 alin.(1) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale.

S-au înregistrat 281 de voturi "pentru", un vot împotrivă şi 3 abţineri.

Potrivit proiectului, până la data de 1 ianuarie 2023, conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie, asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective şi care au fost construite înainte de anul 1978. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024.

De asemenea, până la data de 1 ianuarie 2023 conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie asupra construcţiilor cu destinaţia de spital, policlinică sau dispensar policlinic, care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective şi care au fost construite înainte de anul 1978. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024.



Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţii şi se sancţionează, potrivit unui alt amendament



Sursa de finanţare pentru realizarea activităţilor prevăzute în proiect este asigurată de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, prin Ministerul Sănătăţii sau prin bugetul altor ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, după caz, la solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale.

Stabilirea riscului seismic pentru o anumită construcţie se face prin încadrarea acesteia în una dintre următoarele patru clase de risc: Clasa de risc seismic RsI, din care fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbuşire, totală sau parţială, la acţiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării - limită ultime; Clasa de risc seismic RsII, din care fac parte clădirile susceptibile de avariere majoră la acţiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării - limită ultime, care pune în pericol siguranţa utilizatorilor, dar la care prăbuşirea totală sau parţială este puţin probabilă; Clasa de risc seismic RsIII, din care fac parte clădirile susceptibile de avariere moderată la acţiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării - limită ultime, care poate pune în pericol siguranţa utilizatorilor; Clasa de risc seismic RsIV, din care fac parte clădirile la care răspunsul seismic aşteptat sub efectul cutremurului de proiectare, corespunzător stării - limită ultime, este similar celui aşteptat pentru clădirile proiectate pe baza reglementărilor tehnice în vigoare, potrivit Agerpres.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel